16 април, 2024

След като участието на CEO-то на Tesla в легендарното американско предаване привлече изключителен интерес, а също така и срина от стойността на превърналия се в меме Dogecoin, то последва и друго – кражба на 100 000 долара в различни криптовалути. Ловки измамници се възползваха от участието на Илон Мъск е Saturday Night Live и са със сериозна сума напред, а оръдието за измамната акция се оказа социалната платформа Twitter.

Измамниците успяват да се сдобият с достъп до 20 неизползвани, но верифицирани акаунти в Twitter, като променят профилните снимки, така че да изглеждат като оригиналния профил на предаването SNL. Следващата стъпка е да оповестят фалшиво раздаване на криптовалути, по случай участието на Мъск в SNL. Клопка, която явно е привлякла достътъчен брой клиенти на измамата.

Жертвите са информирани, че ако изпратят малка сума от своите криптовалути, за да верифицират адреса си, то ще получат десетократно повече отколкото са изпратили. Кой не би искал нещо подобно?

По този начин измамниците се добират до 40 840 долава в Bitcoin, 13 758 в Ethereum и 42 457 в DOGE. Тоталната сума е 97 054 долара – никак лоша сума за заработване в една съботна вечер.

В миналата година имаше подобен случа, в който бяха похитени Twitter профилите на Джо Байдън, Илон Мъск и др. Още тогава от социалната платформа заявиха, че ще доставят нови мерки по сигурността, така че да не се стига до подобни инциденти. Но явно има нужда от още работа по този въпрос.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author