19 април, 2024

Яна Вътева-Химчева, Project Manager в BGO Software е големия печеливш в томболата “Заплатите в Софтуерния Бранш” спечелила Nitro 5 предоставен от Acer. Тя е професионалист с близо 10 години опит, запалена по технологиите, гейминга и волейбола.

Можете ли да се представите в повече думи и да разкажете за себе си на нашата аудитория? 

Завършила съм езикова гимназия в Плевен с английски и немски език. Студентството за бакалавър и магистър изкарах в красива Варна, където завърших финанси и корпоративни финанси. Още в гимназията чуждите езици и математиката ми се отдаваха и ми бяха много интересни. Във Варна ми липсваше практиката на чужди езици, затова отидох няколко пъти до Америка за летата и след това започнах работа в една Ирландска компания от най-ниското ниво като Специалист въвеждане на данни и обслужване на клиенти по телефон/имейл и тн. Тогавашния ми работодател явно е забелязал качества в мен и тогава за първи път заех позицията на ръководител проекти. Аз бях щастлива, защото си упражнявах езика, работих директно с клиентите, развивах си така наречените soft skills и уменията за преговори, както и динамиката беше моето второ Аз. От няколко години живея в Пловдив, където продължавам да градя кариера като ръководител проекти, нещо, което със сигурност ми доставя удоволствие.

Как навлязохте в света на технологиите, какво Ви мотивира? 

В днешно време човек няма особено голям избор дали да навлезе в технологиите или не. Живеем в такива времена, в които сме заобиколени от технологии и онлайн възможности. Клишираният постулат за закона на джунглата и този, който се адаптира ще прогресира важи и тук. Мотивацията ми като професионалист и като потребител е да творим и помагаме да създаваме лесни и интуитивни решения, с които може да помогнем и улесним ежедневно живота на хората по света.

Вие сте Project Manager в BGO Software. Можете ли да разкажете на нашата аудитория по какви проекти работите и с какви технологии? 

BGO Software работи с много разнообразни, главно международни клиенти, пръснати по цялото земно кълбо. Разбира се подпомагаме нуждите и на българския пазар, защото все пак сме българи на първо място и това не трябва да се забравя. Това, което ми допада в BGO Software е, че компанията си подбира бизнеса и клиентите, с които иска да работи и да си партнира – не всичко и не на всяка цена. Визията на BGO Software е да се развива и подпомага най-вече индустрията на дигиталното здравеопазване. Това, с което BGO Software ме спечелиха на мига е, че проектите и заданията имат дълбок смисъл и се стремят да разрешават казуси за подсигуряване на едно по-добро бъдеще за нас и идните поколения.

Какви са впечатленията Ви от развитието на софтуерната индустрия в България и как очаквате да продължи да се развива в идните години? 

В условията на новото „нормално“, бизнеси, работодатели и служители разбраха и нагледно, че повечето тип работи и бизнес може да бъде и с нефиксирано работно място и масово бизнесите се дигитализираха (или поне направиха първите стъпки към преминаване на дигитална дейности и управление). Вече няма значение кой къде е локализиран, много компании могат да стъпят в други градове и държави без да има нужда от физическо офис пространство. Според мен бъдещето е нефиксираното работно място. Също така много хора се или ще се преквалифицират към IT индустрията, но това не е нещо ново. Има глад за кадърни кадри и професионалисти, а конкуренцията е голяма. Компаниите разбират, че човешкия потенциал е най-голямото „злато“ и тенденциално се инвестира в платени стажове, академии, курсове и сертификация.

Можете ли да ни разкажете за особеностите на Project Management-а? Кои са добрите практики в тази професия? 

В кръга на шегата има едно изказване: „Какво прави мениджърът на проектите след като умре? – Отговор: Пак нищо.“ Всяка компания има изградени политики и добри практики, които са „скроени“ за конкретната компания за да си пасват на визията, мисията и политиката на компанията. Най-модерният и утвърден начин за управление на проекти е чрез методологията на Agile в частност Scrum, но винаги всяка компания взима тези практики и препоръки и се донагаждат спрямо вътрешната фирмена политика, тоест не се срещат в чистия си вид. За мен, най-интересната част от моята професия е работата с различни хора, хора от различни култури, нации, континенти и етноси. Трябва да си много ловък в начина на комуникация, като хамелеон, и да си няколко стъпки напред. Трудно е да се работи с много и различни хора едновременно. Най-важните неща, които един професионалист трябва да постигне с екипите си и клиентите си е да изгради взаимно доверие. А доверието е трудно и времеемко, а лесно се разрушава. Един ръководител на проекти трябва да бъде лидер, да окрилява екипите си, да ги мотивира, като винаги се има предвид колективната отговорност, защото всеки член на екипа си има своите задължения и отговорности. Също така екипът е една симбиоза, той е едно цяло, където важи правилото един за всички и всички за един.

Вие участвахте в проучването ни “Заплатите в софтуерния бранш 2021”. Според Вас важни ли са подобни проучвания и какво може секторът да извлече от тях? 

Смятам, че за всеки участник са важни тези проучвания. Големият интерес, броят събрани данни и участници говорят сами за себе си. С новите възможности за нефиксирано работно място, компаниите и кариерните възможности са безбройни. Абсолютно задължително е всеки човек и професионалист да си сверява „часовника“, както и фирмите работодатели да се сравняват с цел конкурентоспособност. Човешкият капитал е най-значим и много компании се конкурират с най-разнообразни финансови и нефинансови придобивки за да спечелят кадърни и можещи кадри. Не на последно място, всеки човек трябва да си знае „цената“ и да си търси и иска своето.

Смятате ли, че преквалифицирането на хора от други индустрии предстои да бъде основното “гориво” на ИТ кадри, които са все по-необходими на технологичния сектор? 

Част от търсенето в IT сектора ще бъде покрито от преквалифициращи се кадри. От опит виждам, че фирми трудно дават шанс на хора от други браншове въпреки сходни отговорности и умения. Главно нуждите и търсенето на кадри ще се покрива със стъпки още от ранна възраст, където в училище се профилират такива паралелки, нови и по-многобройни групи в университетите. Много компании са в директно партньорство с университетите и заедно изработват учебната програма, по която преподаватели са хора от IT бранша с реален и конкретен практически професионален опит. Друга част от търсенето ще бъде задоволена от онлайн университети или места, където хората може да се сертифицират, както и много компании вече предлагат платени/неплатени стажове и академии.

Според Вас може ли недостигът на кадри в световен мащаб да е от основно значение за добрите стандарти и бенефити? И въобще – какво прави сектора толкова популярен?

Още в университета ни учеха, че търсенето и предлагането са взаимосвързани. Това е факт. С увеличаването на търсенето на качествени кадри, конкурирането и всевъзможните придобивки стават все по-атрактивни и интригуващи. Популярността на сектора от една страна е приемливото заплащане на труда. От друга страна е възможността за нефиксирано работно място и независимостта на условията на труд примерно в условията на една пандемия. Напълно естествено е служители и работодатели да търсят стабилност.

Каква е правилната формула за кариерно развитие? Какви специалисти се търсят? 

Както моят баща обича да се изразява, всеки да си носи отговорност от действията и изборите си и всеки да отговаря само за собствените си дела. Аз лично си харесвам професията и я върша с удоволствие и това си личи. Моят съвет към аудиторията е да намерят своето поприще, компания и дейност, която пасва на техните личности. Важно е да се правят нещата с желание и мотивация и в края на деня да чувстваш гордост и удовлетворение от направеното през деня. Специалистите, които са винаги „на мода“ са качествени, честни, отговорни и мотивирани хора. Няма човек, който да знае и може всичко, няма и перфектни хора, но човек трябва да има жаждата за нови знания и да се развива.

От какви технологии и направления се интересувате още от технологичния свят? Следите ли случващото се с AI, ML, Blockchain и т.н.? 

Зад гърба си съм имала проекти с AI, ML и Blockchain насоченост. Въпреки, че съм завършила финанси, blockchain и самата идеология за криптовалутите и невъзможността за регулация не е нещо, което ме интересува и в личен план. Blockchain, фондова борса и казина не се различават много като идеология – където има спечелил, има загубил, а е доказано, че тези дейности водят и до пристрастяване. Доста по-интересни са ми проектите свързани с IoT, AI и ML, с обработката на големи данни, използване на математически и статистически модели за прогнозиране на дадено събитие.

Има ли нови трендове, които забелязвате в тех сектора и по-конкретно във Вашата професия? 

Нефиксираните работни места, онлайн събития, конференции, онлайн communities. Също така предлаганите придобивки се изменят – набляга се на допълнително здравно осигуряване, work life balance и нещата преди като масаж в офиса преминават към отживелиците, понеже вече офис локациите са разпуснати или с намален капацитет.

Вие спечелихте голямата ни награда – лаптоп Nitro 5 за участието си в проучването “Заплатите в Софтуерния Бранш”. За какво ще го използвате за работа, за развлечение, за гейминг? 🙂 

Със сигурност за развлечение! С моята половинка покрай пандемията започнахме да играем Path of Exile (POE), защото книгите, пъзелите, филмите и сериалите започнаха да омръзват.

Имате ли хобита и какви са те? 

Волейболът (и то най-вече плажния) ми е страст, макар, че в Пловдив има само на едно място „плажен“ волейбол с индустриален пясък. В моето семейство държим на активното движение като фитнес (тренировки вкъщи), каране на колело, тенис на маса и здравословния начин на живот. Признавам, че в последно време в условията на пандемия и зима, където всичко беше затворено принудително не сме били много издържани в ежедневните си избори. 😊

Интересувате ли се от гейминг и смятате ли, че геймърите имат по-особен афинитет към ИТ сектора? Т.е. е по-вероятно ако някой е геймър, то да се трансформира в програмист? 

Да, интересувам се. Имам по-голям брат с 6 години, който когато бяхме тийнейджъри ме запали по Diablo и Heroes. Харесвам стратегическите игри и смятам, че са ми помогнали до някаква степен в ранна възраст да напредна с английския език на първо място и да имам самочувствие при боравенето с компютър. Смятам твърдението за вярно по отношение на геймърите и програмистите. Първо, че децата от рано започват да играят игри, и от личен опит виждам жажда за знания, как се пишат игри, или как да си направят уебсайт. Вече има частни училища и възможност за деца с желание да учат от по-рано програмиране да се възползват от тази възможност, но мисля, че беше доста скъпо струващо удоволствие към момента. На второ място, и до ден днешен доста бивши и настоящи колеги са върли геймъри било то POE, WoW, CS и тн.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,