24 април, 2024

Остават броени дни до второто издание на Българския гейминг маратон и първо от планираните му три за годината. С провеждане на пресконференция, организаторът Мартин Кадинов ни въведе в програмата на мероприятието, което ще се проведе на 4 май, а също така ни запозна с някои трендове от световния гейминг.

Мартин Кадинов е основател на TDB Play и организатор на Българския гейминг маратон, представляващ фестивал за видео игри, провеждащ се изцяло онлайн.

Маратонът събира голяма част от създателите на гейминг видео съдържание в България. Донякъде идеята за него се появи и от факта, че се намирахме в пандемия и комуникирахме дистанционно, но именно във видео игрите ние успяхме да сме заедно,” сподели Кадинов.

Той също представи и интересна статистика за миналогодишното издание. Според него вече не може да се говори за това, че игрите са детска работа, защото на гейминг маратона през август 2020 г., най-младият участник е бил на 18 г. Най-възрастният пък на 45 г., а въобще средната възраст от участници е 27 г. Същевременно Кадинов сподели и за сериозните резултати – достигнати са 240 346 уникални зрители.

Някои тенденции и феномени откъм съдържание, видео игри и т.н., се забавят в България, защото сме малка по население и икономика страна. Една от целите ни е да сме този балансьор – да търсим добри идеи и практики от другите географии и езикови групи, но и да колаборираме с добрите идеи и креативността в България. Живеем във все по-глобализиран свят и разбирането на чуждите култури и съзнанието за нашата такава, дават възможност за създаване на нещо ново от наша страна”.

Кадинов определи игрите като най-значимата поп-култура на нашето съвремие. от днешното население на земята играе видео игри. “Има повече телефони, отколкото тостеми, микровълнови и т.н. Това е причината за този резултат и към настоящия момент геймингът е най-постоянната активност в свободното време – когато не работи или когато не спиш”.

И когато вниманието към видео игрите и видео съдържанието за игри е фокус на толкова много хора, то въобще цялата гейминг тема се превръща в бизнес. Пазарът на гейминг е направил 180 милиарда долара за 2020 г. Това е три пъти повече отколкото Холивуд.

“Гейминг стриймът е неразбираем за много хора, но количеството видео гейминг съдържание е три пъти по-високо за последните 2 години. Гледането постоянно нараства и достига до все повече аудитория, като в YouTube най-популярното съдържание е геймингът,” каза Кадинов.

На пресконференцията присъстваха и водещи стриймъри (чиято обща бройка е 41), които ще предоставят видео съдържание на 4 май.

DevStyleR успя да зададе и своя въпрос, който бе ориентиран към това, кои са игрите, предизвикващи най-голям поток от зрители.

На въпроса се включи Gothika_47, според който в ТОП 3 се нареждат Fortnite, GTA 5 RolePlay и Minecraft, която “въпреки годините си, все още събира множество аудитория”.

Стриймърът Dido_D защити тезата за Minecraft, като спомена не точно добре познатата версия, а Minecraft Speedrun. “Гледа се изключително много на живо и има огромен интерес. Всеки може във всеки момент да подобри световния рекорд, което много привлича хората, защото е атрактивно. Minecraft е много силна игра. Но за моя канал специално, мобилните игри имат доста високи гледания и са много силни. Hardcore геймърите е ясно, че отричат mobile геймингът, но това съвсем не трябва да е така,” сподели Dido_D.

Мартин Кадинов бе на мнението, че мобилните игри тепърва ще направят бум и доказателство за това може да бъде Pokemon Go. Според него най-гледаната игра е League of Legends, защото е и най-развита като e-sport. Той цитира и статистика от Stream Hatchet, която гласи, че четвъртото най-гледано спортно събитие на света е именно финалът на световното по LoL.

Запитан за плановете на Българския гейминг маратон, то Кадинов каза, че фокусът към момента е content creator-ите, но не се изключва в бъдеще да има и разработчици на игри, както и медии, свързани с гейминг.

В бъдеще определено бихме искали да видим и световни утвърдени имена като гости на маратона, но също и български гейминг компании. Стремим се да имаме контакт с публиката ни, за да знаем накъде да насочваме съдържанието и какви решения да взимаме,” завърши Мартин Кадинов.

Предстоящото издание на Българския гейминг маратон е на 4 май и може да бъде гледано на сайта на маратона. Следващите предвидени издания са 4 септември и 19 декември.

Цялата пресконференция можете да изгледате ТУК.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author