20 април, 2024

Иван Кадийски има над 10 години опит в ИТ сектора, като към момента е Senior Software Engineer в e-commerce компанията Isobar Commerce. Той спечели и награда суитчър от Tumba Solutions от томболата по време на дискусията “Заплатите в софтуерния бранш 2021”, а това се оказа и причина да поговорим с него за кариерния му път и софтуерната индустрия.

Как стартира интересът Ви към технологиите? Кога започнахте да се занимавате с тях?

Започнах още в гимназията. Тя е профилирана математическа с усилено изучаване на математика, физика и информациони технологии, така че това е първия ми досег с програмирането. След това по естествен път продължих във ФМИ към СУ със специалност “Информатика”, а оттам на трудовия пазар в индустрията в София.

Как се става Senior в ИТ сектора и въобще след колко години може един човек да се нарече такъв? Въпрос на години ли е или е въпрос на умения?

Според мен е нещо средно. Трябва си и време, трябват си и упоритост и усилия. Някои хора може и за 5 години да стигнат ниво Senior, а за някои може да са необходими малко повече. Но трябва постоянство, упоритост и време. Това са трите основни условия, които са необходими, за да се достигне до тази позиция.

Ето че Вие спечелихте награда за участието в проучването “Заплатите в софтуерния бранш”. Какво всъщност ви подтикна да участвате в него?

Не знам дали има друго такова в сектора в България, със сигурност е полезно и за всеки може да е някакъв ориентир. Всички тези въпроси, които са в анкетата и на базата на толкова много отговори все пак носят някаква статистика. И въпреки че не успях да изгледам дискусията на живо, то когато излезе, със сигурност бих го направил. Вярвам че се съдържа най-важната информация, която най-малкото е някакъв ориентир за това какво се случва в индустрията. Всеки може да извлече нещо от подобна информация, което я прави стойностна и това ме мотивира да участвам.

А от какви тех трендове се интересувате? Какви интереси имате? Например AR, VR…

От тези със сигурност. Може би напоследък се интересувам повече и от Blockchain като технология. Не съм задълбавал в областта и съм още съвсем в началото, но определено е интересно.

Говори се, че тази технология е бъдещето. А от крипто интересувате ли се?

Следя и криптовалутите, да. Като цяло технологията позволява някаква степен на свобода. Доколко ще навлезе в бъдеще, не мога да спекулирам и има някаква дискусия по темата – някои вярват, някои не вярват, че Blockchain ще промени нещата. Не зная какво ще се случи, но със сигурност ще е нещо интересно и има своето място в бъдещето, просто не съм сигурен до каква степен ще е определящо.

Как според Вас се развива софтуерната индустрия в България на базата на Вашите впечатления, работейки в сектора?

От години се говори за недостиг на кадри и продължава да е така. Това показва, че развитие има, защото всяка година на пазара идват нови и нови кадри от университети, от академии, включително и самоуки, и въпреки това недостига е навсякъде. Това е всеобщо мнение и то не само в България, а и навсякъде по света, така че развива се с едно темпо индустрията. Според мен именно недостига на кадри води и до това темповете на развитие да не са по-високи.

Фактор ли са високите заплати в сектора, за това той да привлича все повече хора, много от които се преквалифицират?

Със сигурност. Икономическият фактор според мен води до преквалификация и интерес в тази сфера, така че това е нещо логично. Така функционира пазара: търсене-предлагане, по-високо заплащане и хората, които имат желание и са склонни да отделят времето за преквалификация или за това да навлязат в сферата, го правят

Може ли да се каже, че стандартът е прекалено висок спрямо този от другите сектори?

В страната е един от високите, въпреки че може би последните години се движи с едно и също темпо с останалите сектори. Но в глобален мащаб, ако гледаме на световно ниво, има още на къде да се вдига заплащането и то най-вече в сравнение със Запада и с Америка. Там освен, че заплащането е доста по-сериозно като трудови договори, има и пакети свързани с дялове от компанията и там нещата стават доста сериозни.

Предстоят ли нови направления в сектора? Нови професии, които тепърва да привличат хората?

Според мен това са тези неща, които са трендинг в последните години – Блокчейн, изкуствен интелект – това са отделни направления, които се обособяват и ще стават все по-търсени и все повече ще навлизат като специалност и като специализиране и профилиране на IT сектора. Друг тренд, който се наблюдава, вследствие от пандемията, е свързан с работата от разстояние. Той до някаква степен ще остане и след като пандемията приключи – много от фирмите може би ще продължат да поддържат работа от дистанция като някакъв процент от тези в офиса.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author