18 април, 2024

Димитър Станев е Senior Java Developer в Dreamix и е разработчик от 8 години. Той е и сред победителите от томболата на DevStyleR, изтеглена по време на онлайн дискусията “Заплатите в софтуерния бранш 2021”, от която спечели клавиатура от партньорите ни Ardes.bg и Logitech, а това се оказа и повод да поговорим с него за софтуерната индустрия.

Как стартирахте своята кариера в софтуерния бранш и какво Ви запали по технологиите?

От около 5 годишен знам, че искам да се занимавам с компютри. Тогава ми бяха по-интересни игрите, разбира се. След това в около седми клас се запалих и по програмирането, като вече започнах с някои по лесни неща – най-напред със С++ и т.н. Учил съм в две различни математически гимназии, тъй като сменихме градовете със семейството ми, а логичното продължение дойде във ФМИ към СУ. Там учих софтуерно инженерство и общо взето от 2-ри курс започнах в първата си компания.

Споменахте, че сте се запалили покрай игрите. Според Вас геймингът има ли значение към това хората да се насочват към технологиите и да стартират кариера?

Може би преди 15-20 години е било малко по-голям фактор, защото геймингът не е бил толкова разпространен, както след това. Едва ли вече е абсолютно задължително да си геймър, за да се занимаваш с програмиране, но едно време беше по-трудно да се вкараш в игрите – да имаш компютър и т.н. Но със сигурност има някаква корелация между двете.

Вие участвахте в анкетата “Заплатите в софтуерния бранш 2021”, а и присъствахте на дискусията. От значение ли са такива проучвания за сектора и по какъв начин?

За мен беше наистина интересно, тъй като темата е много обширна и много неща могат да се споделят. Честно казано, смятам че хората имат някакво усещане за това как вървят заплатите реално в бранша. Особено тези, които ходят по интервюта или пък провеждат такива, както аз съм провеждал за различните компании, в които съм работил. И все пак, много е полезно да се правят проучвания – глобални, по градове, по конкретни позиции, програмни езици и т..н. Обикновено няма толкова горен поглед над тези неща и затова смятам, че “Заплатите в софтуерния бранш” бе наистина успешно.

Според Вас как се развива ИТ браншът в България? Напоследък го има явлението, че става все по-популярно хората да се интересуват от технологии, да навлизат в тях.

В последните може би 20 години – само нагоре и то с много бързи темпове. Така че, моята прогноза е да продължи по този начин със сигурност и в бъдеще, тъй като сме доста желана outsourcing дестинация за изключително много компании от цял свят. Това основно е заради качеството, което предлагаме тук в България, така че вярвам, че ще развиваме още индустрията.

Споменавате качеството – това, че имаме добри специалисти ли основно привлича доста големи компании на пазара?

Това и разбира се – цените. По-конкретно – съотношението между цена и качество, защото в Германия и САЩ обикновено заплатите са доста по-високи, докато в Украйна, Индия и други места – по-ниски. Обикновено ние се намираме по средата.

А ще растат ли заплатите?

Заплатите в нашия бранш са базирани на търсене и предлагане. Вярвам, че може би ще растат още малко, но не безкрайно, тъй като вече ще започнем да се доближаваме и до по-западните цени. Така че – още малко, но не много.

Спрямо бенефитите също се говори и анализира и основно мненията са, че те са акуратни на пазара и трябва да са сходни, за да е конкурентна една компания. Но има и друго мнение, че те прекалено много разглезват работещите в сектора. Вие какво смятате?

Според мен бенефитите никога не са били водещи при избора на компания. Аз по-скоро залагам на съвсем други неща – но да, вече със сигурност в IT компаниите има някои придобивки, които смятам за абсолютно стандартни вече, които навсякъде ги има. Това са multisport карти, допълнително здравно осигуряване и т.н. Много от тях ги няма в други сфери и ако някой ги предлага, то би било доста ключово и ще се създаде голяма разлика с останалите. Може би има някаква истина, че сме малко разглезени с тези безплатни кафета, ядки, вафли и др. Но за мен фирмите започват предлагат тези неща откъм съревнование с другите. Ако всички компании предлагат съответните бенефити, то друга дадена компания, ще иска да предлага същото. И все пак, наистина за мен това никога не е било водещо при търсене на работа.

Какво е водещото всъщност? Може би проектите, технологиите?

От една страна това, от друга страна са възможностите за развитие, израстване в компанията. Самата култура и екипа, в който хората работят, всякакви странични инициативи и тн.

А редно ли е заплащането да бъде обявявано още в обявата на работа?

Моето лично мнение е, че повечето сериозни компании така или иначе поддържат един и същ диапазон за заплати за конкретна позиция. Разликите в повечето компании са малки. Предполагам, че повечето хора държат на това обявяване, за да не си губят времето. Например да кандидатстват в някоя не толкова известна и утвърдена компания, която търси Senior Developer с 10 години опит и предлага между 2000 и 2500 лв., защото това е много ниско за тази позиция. Но в сериозните компании няма такива големи разлики, а и в крайна сметка е строго индивидуално, защото всеки човек може да се отнесе по различен начин към проекта и екипа, а в крайна сметка заплатите да си остават едни и същи. Аз не съм държал никога да видя в дадена обява какво е заплащането, тъй като така или иначе после има отделен разговор по този въпрос.

Как се отразява дистанционната работа – ще спре ли да бъде бенефит, а по-скоро нещо нормално?

След тази вече над година, ще бъде абсолютно нормален начин за работа и вярвам, че дори като отмине всичко с пандемията, голяма част от хората – може би не толкова голяма, но някаква част от тях, ще останат да работят от вкъщи през повечето време.

А какво би станало с офисните помещения? Може би се върви към вътрешен co-working модел?

Предполагам. В моята работа използваме такъв модел, където винаги щом има нужда, можем да вземем допълнителни стаи. Ако нямаме нужда пък, то ги освобождаваме и не са запазени за нас – може друг да ги използва. Това в конкретната ситуация ми се струва като много добра идея. Вярвам че по-големите компании ще опитат да направят нещо такова, за да си покрият загубите. Защото да стои една 5-етажна сграда за 1000 човека празна, едва ли е много изгодно.

По какви проекти работите Вие и с какви технологии?

В компанията най-много сме залегнали на Java технологиите и използваме всичко, свързано с тях – като започнем от по-стари неща, които поддържаме и минем до новите трендове като Spring и т.н. Използваме доста Kafka и е залегнало в много от проектите ни. Общо взето това са стандартните стакове. Във Frontend сме на React, а в няколко от по-новите проекти имаме и JavaScript. Общо взето на това залагаме, но от скоро имаме и C# проекти, но не ексклузивно. Клиентите ни са най-разнообразни. Аз лично съм в проект, свързан с авиоиндустрията.

Финално – според Вас можем ли да прогнозираме, че след време всеки ще може да разбира код? Както е сега с английския, общо взето.

Дали всеки ще може да разбира, не знам. За мен има разлика в това да учиш език и програмиране. Основно, защото програмирането не е нещо, което се придобива с практика, а е повече свързано с начин на мислене. Но вярвам, че ще ставаме все по-разпространени и все по-голяма норма в бъдеще.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author