18 април, 2024

Преди около два месеца разгледахме един интересен случай – ИТ компании искат да имат правото да съставят свои собствени правителства в щата Невада. Това доведе до обществен дебат, а първоначалната идея или по-скоро мечта, дойде конкретно от компанията Blockchains LLC. Става ясно обаче, че губернаторът на щата – Стийв Сисолак – се оттегля от плана си за въвеждането на подобно законодателство, позволяващо на компаниите да формират местни правителства.

Припомняме и малко повече за самата идея. Компанията инициатор на идеята има желание да пробие до 2022 г. в Стори Каунти, на 12 мили източно от Рино. Предлага да построи 15 000 жилища и 33 милиона квадратни метра търговско и индустриално пространство в рамките на 75 години. По всичко изглежда, че планът за 2022 г. отпада или поне се отлага. Според The Nevada Independent, губернаторът има нов план – предлага да се състави двупартийна комисия, специално за случая, която обстойно да разгледа идеята. Така, чак в края на годината работната група по този въпрос ще може да даде препоръки на Сисолак.

Иновационните зони са смело предложение за нашата държава, което заслужава допълнително внимание и дискусия. Не трябва да се взима такова решение под натиска на по-малко от 40 дни, в настоящата законодателна сесия,“ казва губернаторът. „Знам, че законодателите, заинтересованите страни и гражданите все още имат въпроси и искам те да бъдат обсъдени и да бъдат отговорени. Искам хората да бъдат ентусиазирани от тази възможност, а не скептично настроени по отношение на бързо преминал законопроект.“

Губернаторът Сисолак за пръв път пусна идеята по време на едно от обръщенията си към държавата в началото на годината. Той позиционира зоните за иновации като начин за Невада да привлече технологичен бизнес, без да има нужда от мерки като корпоративни данъчни облекчения. Проектозаконодателството, получено от Las Vegas Review-Journal, излага система, при която компании занимаващи се с криптовалута, изкуствен интелект и възобновяеми енергийни източници биха имали възможност да формират местни правителства със същите правомощия и отговорности като окръзите. Това означава, че тези компании би трябвало да правят неща като събиране на данъци и да работят с училищни системи.

Предложението обаче бе спорно от самото начало. В допълнение към притесненията от племенни общности и екологични групи, имаше въпроси относно организациите, подкрепящи идеята, особено и именно около компанията Blockchains LLC. Според The ​​Nevada Independent, тя е пускала телевизионни реклами в полза на предложението и е лобирала в правителството. Той също така е допринесла 10 000 долара за предизборната кампания на Сисолак през 2018 г. и 50 000 долара за Political Action Committee, свързан с губернатора през 2019 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author