19 април, 2024

През изминалата седмица, от 09 до 15 април 2021 г., за втори пореден път Европейската олимпиада по математика за момичета прие онлайн формат на провеждане. В десетото издание на олимпиадата се състезаваха над 200 участнички от над 50 отбора от държави не само от Европа, но и от цял свят.

България за пореден път бе излъчена от национален отбор на престижното състезание, и отново може да се похвали с успешни резултати – три бронзови отличия, както следва:

  • Маргарита Стефанова, 12 клас, СМГ – бронзов медал
  • Мария Дренчева, 10 клас, СМГ – бронзов медал
  • Михаела Гледачева, 12 клас, ПЧМГ  – бронзов медал
  • Калина Николова, 11 клас, СМГ

Техни ръководители са Люба Конова и Велина Иванова, които също са медалистки и участнички в предишни издания на EGMO.

Всички момичета с изключение на Мария, бяха част и от миналогодишния отбор, който тогава взе 2 сребърни и 2 бронзови медала от онлайн EGMO 2020 с виртуален домакин Холандия. През изминалата година, Мария пък бе част от отбора за Младежката балканска олимпиада по математика, откъдето спечели сребърно отличие.

През следващите месеци предстои да се проведат най-престижните състезания по природни науки за гимназисти, където ежегодно вземат участие и българските национални отбори. Така например 62-ата Международна олимпиада по математика се очаква да се проведе от 14 до 24 юли, най-вероятно отново в онлайн формат.

През 2020 г., пред предизвикателства бяха изправени и участниците в научни състезания. Организаторите на много от най-престижните международни формати предприеха адекватни мерки и трансформираха олимпиадите в онлайн такива. Равносметката обаче е в полза на поводите за национална гордост – 53 нови медала (от които 8 – златни) спечелиха през 2020 г. гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология, астрофизика.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,