20 април, 2024

Представяме ви Иван Стоянов, Full Stack Developer, Християн Георгиев, Backend Developer и Стелян Георгиев, Web3 Developer. Те са част от екипа на компанията за Blockchain консултации и услуги LimeChain, и като такива са силно запознати с технологията, която предстои да направи революция в живота на всички. Именно това е и темата ни на разговор.

Какви са последните трендове около блокчейн технологиите?

Стелян Георгиев: В момента двата най-големи тренда са децентрализирани финанси и токенизация както на активи, така и на изкуство. В децентрализираните финанси (така наречения DeFi) виждаме създаването на една изцяло нова и много по-прозрачна финансова система, включваща нови инструменти (за крипто света) като fixed-yield облигации, застраховки върху DeFi продукти, деривативни инструменти и т.н. Токенизацията от своя страна дава възможност за по-добра ликвидност, проследяемост и частична собственост на активи като недвижими имоти, изкуство и т.н.

Блокчейн навлиза все повече и повече. Можем ли да прогнозираме, че до няколко години няма да има човек, който да не знае какво е блокчейн?

Християн Георгиев: Освен, че съм част от блокчейн общността, аз помагам за развитието на блокчейна и мога да бъда полезен в по-нататъшните трендове и посоки в които блокчейна ще се развива. По този начин като един от пионерите аз съм придобил солидни знания, които могат да бъдат от помощ на стотиците други, които биха се захванали с блокчейн технологии.

Какви предимства носи блокчейна и в кои индустрии може да направи революция, така да се каже?

Християн Георгиев: Привлече ме това, че е сравнително нова технология, която както повечето анализатори казват и както се вижда, ще е новото инженерно чудо в 21 век, подобно на откриването и създаването на интернет. Това сравнение отново идва от анализатори и аз съм напълно съгласен. Множеството различни технологии, продукти, които блокчейна развива и привлича в себе си ме накара да започна да се занимавам с тази технология и да чета все повече и повече за нея, тъй като тя е приложима в абсолютно всеки един аспект от нашето ежедневие. Дори превръща нашия живот в нещо много по-интересно тъй като никой не си е представял преди 10 години например, че ще може да си купи движимо/недвижимо имущество чрез помощта на дигитална валута.

Стелян Георгиев

Имате ли любими източници за блокчейн технологиите? Как трупате знания и поддържате темпото?

Християн Георгиев: Членувам в организации, групи и общности спрямо различните блокчейн технологии и на базата на споделяне на знания с други хора, които също са част от развитието на технологията сравнително лесно успявам да държа себе си добре информиран с новостите. Отделно често участвам в семинари и knowledge-share сесии, както и аз самия съм правил, от които често произлизат освен много отговори и много нови интересни въпроси, на които като също се отговори – дава възможност за трупане на знания и поддържане на самото темпо.

Стелян Георгиев: Любимият ми източник е нашия вътрешен knowledge-sharing канал, знам че ако има нещо ново, важно, интересно – то ще се появи там.

Иван и Христиан, можете ли да разкажете какво представлява курса Ethereum Developers Master Class? Каква е програмата и какъв е образователния процес? Стелян, ти си изкарал онлайн курс Web3 Development Basics. Можеш ли да ни споделиш повече за неговото естество?

Иван Стоянов: Курса е беше доста интересен и много добре поднесен. Насочен е както за напълно начинаещи, които искат да се запознаят с концепцията за блокчейн и какво представлява и за какво се използва, така и за по-напреднали с реални примери от истинския живот и какви проблеми точно могат да се решават с тази технология. Лекторите са различни като всеки е задълбал в своята област и се засягат не само теми за блокчейн или смарконтракти, но и за цялостната екосистема около технологията – с приложените алгоритми, криптирания и дори децентрализирани бази. Практическите упражнения също са на доста високо като се минава през основните инструменти, които са нужни в работата и нагледни примери за разработка на първия ви истински dApp.

Християн Георгиев

Християн Георгиев: Това е курс, който е създаден от пионери в блокчейн областта и е специално ориентиран към програмисти със солиден опит, които искат да навлезнат в технологията и да започнат да се занимават с блокчейн. Курса представлява въведение в solidity, запознаване с процеса на създаване на smart contract-и, тяхното компилиране, деплойване и тяхното постъпване. Разглеждат се още множество дизайн патърни, които решават редица важни въпроси в блокчейн технологиите, както и добри практики които
поддържат висок КПК. Образователния процес протичаше в 2 лекции на седмица за малко повече от 2 часа и задължително домашна работа, като тя засяга взетия материал по време на лекцията, но задължително е по-сложна и дава възможност за допълнително надграждане на технологията. Намирам този подход за много добър, тъй като е невъзможно цялата информация да се предаде в рамките на 1 курс, но пък за сметка на това благодарение на предоставените ни ресурси и естеството на задачите ни помогнаха да прозрем по-добре технологията.

Стелян, ти си изкарал онлайн курс Web3 Development Basics. Можеш ли да ни споделиш повече за неговото естество?

Стелян Георгиев: Курса е въведение в света на Smart Contracts и ти дава необходимата основа да разбираш контрактите и да се интегрираш с тях. Направен е увлекателно и е практически насочен. Изобщо не се чувстваше като работа, докато го правех.

Разработчик на блокчейн технологии – можем ли да кажем, че тази професия ще привлича все повече дивелъпъри?

Иван Стоянов

Иван Стоянов: Пак се пише код, просто документацията е по-малко.

Християн Георгиев: Традиционния програмист в повечето случаи пише на технология, която познава в дребни детайли, а и самата технология няма толкова бърз темп на развитие. При блокчейна, ситуацията е малко по-различна тъй като той все още узрява. Тепърва интереса става все по-голям, постоянно излизат нови стандарти, версии на езика. Не винаги информацията е лесно достъпна, а друг път се случва някои неща да не работят по начина, който е описан в самата документация. Блокчейн програмистът трябва да е доста по-гъвкав по отношение на четене на нови неща, научаване и имплементиране.

Стелян Георгиев: Тъй като блокчейн материята е все още нова и доста динамична няма същата база от знания в интернет като по доста други теми. Това понякога изисква малко повече пот и кръв за да се реши даден проблем. Когато го решиш обаче се чувстваш като пионер, откривател.

Напоследък много се говори за NFT, като се смята, че именно те ще създадат един много по-демократизиран и почтен пазар за дигитални придобивки. Какви са предимствата на NFT?

Иван Стоянов: НФТ-тата позволяват токенизацията на всички видове дигитално съдържание. Предимствата на технологията са:
1) проследяемост и решаване на проблема с фалшификатите
2) нов начин на артисти и художници да монетизират труда си, вкл. и възможност за % от последващи продажби на изкуството посредством смарт контракти.

По какви проекти работите в LimeChain? Можете ли да споделите за ваш любим?

Иван Стоянов: В компанията има много интересни и разнообразни проекти. Последният, по който работя и в момента, е система за следене и записване на всяка промяна настъпила с лабораторни изследвания, за да се удостовери, че нищо от анализираните данни не може да бъде подправено.

Християн Георгиев: До момента винаги съм имал късмет да работя по проекти, които са били интересни за мен, и ми е трудно да отлича някой. За мен най-важно е атмосферата в екипа, който работи по дадения проект да е на високо ниво – така всичко върви гладко и безпроблемно и всеки проект лесно може да се превърне в любим.

Можете да се запишете за курса Web3 Development Basics ТУК

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author