25 април, 2024

Светлин Наков е познат като „вдъхновител“ на младите хора по пътя им към професията „програмист“. Той е един от тримата основатели на СофтУни и има над 20-годишен опит като ръководител на софтуерни и ИТ проекти, преподавател, ИТ консултант, предприемач и разработчик на уеб, мобилни, настолни и сървърни приложения. Мечтата му, в чиято посока работи посредством СофтУни, е България да се превърне в Силициевата долина на Европа.

Днес Светлин споделя с нас няколко ключови насоки за начинаещите в сферата на софтуерната разработка – какви са необходимите умения, качества, колко време отнема да навлезем в програмирането, както и колко развита е ИТ сферата и какви възможности предлага. Вижте отговорите на тези въпроси в следващите редове:

Колко голямо е търсенето на кадри в ИТ сферата в момента?

Откакто настъпи неочакваната за всички пандемия, търсенето на ИТ кадри, програмисти, мрежови специалисти, специалисти по ИТ инфраструктура и въобще хора от дигиталната сфера нарастна значително, защото целия бизнес бе изправен пред избора буквално да умре или да се прероди онлайн. Това включва сфери, за които дори не сме предполагали, че ще видим каквато и да е онлайн активност в близкото бъдеще, поне не и за страната ни. У нас днес дори здравеопазването предлага онлайн възможности, например – има системи за онлайн указване на лекарска помощ, представяте ли си? Можеш директно да се свържеш със специалиста, който ти е необходим, той да ти даде възможно най-детайлни насоки и да ти укаже помощ, а след това да трупа рейтинг в сайта.
Друга неочаквана област бе традиционното и въобще – всякакво образование. Ние в СофтУни сме пионери в това от много години насам, но мнозина съвсем неподготвени образователни институции също намериха начин да се адаптират и да предоставят възможност за обучение през интернет за учениците си.
В момента БВП пада, но ИТ сферата отново наблюдава ръст от 10% за изминалата година, представяте ли си? И щом дори тези области се дигитализираха, необходимо ли е изобщо да се чудим има ли ръст в ИТ сферата и дали тя се развива успешно?

Сподели 1 фактор, който би помогнал значително да се развием в сферата на програмирането и 1, който би попречил?

Фактор, който би помогнал значително – да си постоянен, упорит, да не се отказваш, още преди да си започнал, само заради страх, че „програмирането е математика, а математиката не ти е силната страна“. Фактор, който би попречил – казано по възможно най-директния и простичък начин – това е мързелът. Професията на софтуерния инженер не е трудна, но е изключително обемна. Трябва за кратко време да поемеш огромно количество информация и дали ще го направиш зависи изцяло от теб.

Кои са трите най-важни качества/умения, които са задължителни, за да успеем в областта на софтуерното инженерство?

1. Постоянство, за което вече накратко споменах. Трябва всеки ден да пишеш код, да решаваш колкото можеш повече задачи, да се упражняваш, да си неуморим, да си гладен за знания.
2. Мотивация. Да имаш истински силно желание продължително време да се занимаваш с програмиране. Да ти харесва, да си вдъхновен, да си любопитен. Трябва непрекъснато да си задаваш въпроса как работят нещата, защо, какви са стъпките за разрешаването на различните проблеми, които изникват, докато разработваме софтуер.
3. Усърдие. Да си човек, който отделя много старание, много внимание, който изпипва детайлите. Ако си перфекционист в програмирането – това ще изиграе чудесна роля в развитието ти. Това е важно за всяка работа, но е особено важно за софтуерното инженерство, ние трябва да си изпипваме софтуера, за да работи той добре и да е изряден.

Коя е първата стъпка, която можем да поемем в посока развитието в сферата на софтуерната разработка?

Първата ключова стъпка е да намериш практическо съвременно обучение, което да ти помогне да се навлезеш колкото се може повече в дълбочина в света на софтуерното инженерство, изучавайки всички необходими тънкости, чрез практическа подготовка. Днес е в пъти по-лесно да достигнеш до знанието, което ти е необходимо, защото живеем в дигитална ера, в която информацията е навсякъде около нас. Необходимо е само да знаем как да я използваме ефективно. За да станеш добър програмист, просто трябва да кодиш много, казано с прости думи. Практиката е ключ към успешното развитие в тази така перспективна област. Хубаво е да имаш ментор, който да ти помага и да те насочва в правилната посока. СофтУни вече години наред разработва цялостната си програма по софтуерно инженерство, съвместно с някои от най-добрите практици в областта и оналйн курсовете ни в момента продължават да текат с пълна сила, въпреки обтегнатата обстановка покрай пандемията. Имам щастието да наблюдавам как курсистите ни са още по-вдъхновени и мотивирани отвсякога и използват допълнителното свободно време да се развиват и усъвършенстват. Точно това трябва да правим и всички ние. „Учене за цял живот“ е мото, което е приложимо за всяка сфера, а това важи и за софтуерната такава. Подготви се да учиш много и непрекъснато, да подобряваш уменията си системно, за да растеш все повече с времето.

Колко време е необходимо, за да достигнем от 0 до 100, ако приемем, че „100“ е успешното започване на работа?

Както вече говорихме, програмирането не е толкова трудно, колкото е обемно, и е необходимо да посветиш време и усилия, за да станеш успешен професионалист в областта. В СофтУни обучението продължава година-две и толкова е и минималното време, което трябва да отделиш. За съжаление не съществува „бързо решение“, но нека бъдем реалисти – година време не е никак дълъг период и е минимална цена, която трябва да заплатиш, предвид това, което ще получиш накрая. Пълно е с курсове, които с готовност обещават, че ще станеш програмист за 3-4 месеца, което е възможно, ако вече си напреднал, но ако стартираш от 0, по-добре не се доверявай на подобни обещания, независимо колко са привлекателни. Имаш нужда от структурирано учебно съдържание с множество практически задачи, примери от реалната работна среда и казуси за разрешаване. А за усвояването на подобна информация е необходимо време, затова се настрой на тази вълна и се гмурни в изучаването на този необятен и изпълнен с безкрайни възможности свят.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author