25 април, 2024

Всички видяхме забележителния експеримент на Neuralink, включващ прасе, и някак става ясно, че технологията, която Илон Мъск обещава, не е единствено научна фантастика. Напротив – превръща се в реалност. Този път компанията демонстрира своя напредък, като показва маймуна – макак – с имплантиран чип, играещ Pong.

Днес имаме удоволствието да разкрием способността на Neuralink да даде възможност на маймуна, наречена Пейджър, да премества курсора на компютърния екран с невронна активност, използвайки 1024 електрода и напълно имплантирано устройство за невронно записване и предаване на данни, наречено N1 Link. Имплантирали сме Link в областта, отговаряща за ръцете в моторния кортекс – частта на мозъка, от която зависи планирането и изпълнението на движения. Разпределили сме Link двустранно – в лявата част на моторния кортекс, която контролира движенията на дясната част на тялото и в дясната част на моторния кортекс, която контролира лявата част на тялото,” казват от компанията.

В публикация в блога си, от Neuralink казват, че надграждат върху десетилетия изследвания, през които са разработени системи, свързващи “няколкостотин електроди”, нуждаещи се от физически съединител през кожата. А ето че N1 Link разполага с 1024 електрода.

Нашата мисия е да изградим безопасна и ефективна клинична BMI система (brain-machine interface), която е безжична и напълно имплантируема, така че потребителите да могат да работят сами с нея и да я вземат навсякъде със себе си. Целта е да се автоматизира операцията по имплантирането, така че да е възможно най-бърза и безопасна“.

В свой туит пък, самият Мъск сподели на аудиторията, че първията продукт на Neuralink ще позволи на човек с парализа да използва смартфон с ума си по-бързо от човек, използващ пръстите си. На по-късен етап, визионетър очаква разработката му да пренася сигнали от Neuralink в мозъка към Neuralink в клъстери на моторни/сензорни неврони на тялото, като по този начин да се даде възможност на инвалидите да проходят отново.

Колкото и футуристично да звучи – защо не? И за да не ви оставяме със сухата представа за добрият макак Пейджър, прилагаме и видеото, което от Neuralink демонстрираха.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author