19 април, 2024

COVID-19 доведе до значителни размествания в работата на множество организации и бизнеси. Какво обаче се случи с ИТ сектора, разбираме от разработчиците, участвали в проучването “Заплатите в Софтуерния Бранш 2021”.

Вече една година се говори, а и има доказателства за това, че ИТ секторът в по-голямата си част, е стабилен и дори неприкосновен от световната криза. Отговорите от проучването “Заплатите в Софтуерния Бранш 2021”, съвсем спокойно затвърждават тази теза.

На въпроса “Как се отрази пандемията COVID-19 във вашата организация?”, 40.8% са задали възможността “Не се отрази”. Това са добри новини за сектора, но пък второто място е още по-любопитно.
32.4% от гласувалите са заявили, че от началото на пандемията работата им се е увеличила и са разширили екипите си.

Следват и не толкова добрите новини – 8.0% е третото място с възможността за отговор “Намалиха заплатите на всички”, а четвъртото “Имаше съкращения/съкратиха ме” е със 7.2%.

Петите пък, които са 3.6%, казват, че работата се е намалила драстично, а шестите нареждащи се в класацията посочват “Всичко от горните” с 2.7%. Това е интересен отговор и можем да си представим през какви ежеседмични бизнес катаклизми са преминавали тези компании.

На последно седмо място с 5.3% е отговорът “Друго”, което важи за разработчици, чиито компании не са преминали през нито един от посочените сценарии.

Важно е да се отбележи също, че интересът на разработчиците и ИТ специалистите към “Заплатите в софтуерния бранш 2021” е дотам, че до момента имаме над 10 000 участници. Това означава и че процентите са една добра извадка за сектора.

Не забравяйте, че все още можете да споделите мнението си по всички въпроси в проучването и да спечелите страхотни награди!

Не пропускайте и да се регистрирате безплатно за събитието „Заплатите в софтуерния бранш 2021“, което ще се проведе на 15 април! В него ще обявим резултатите от едноименното проучване и ще ги коментираме с водещи специалисти от ИТ сектора.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author