16 април, 2024

Десислав Андреев е Technical Professional във Visteon, както и един от ТОП 20-те софтуерни специалисти от класацията на DevStyleR ТОП Софтуерните Компании. Той дава ценни съвети на стартиращите – да не се страхуват, да експериментират и постоянно да пробват нови неща.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

В интерес на истината това бе доста изненадващо за мен, защото аз лично не се бях вписвал. Но изведнъж един колега ме попита “ще гласуваме ли за теб” и тогава разбрах. Когато ми изпрати линк и се видях сред номинираните, ми се стори, че цялостно това е доста добра идея – не съм виждал да е правено нещо подобно. Като цяло се почувствах горд от това да присъствам сред номинираните. Но не толкова от себе си, колкото от труда си. Присъствието ми онлайн означава, че успявам да покажа на хората с какво се занимавам, а това е много важно за мен. Като цяло бях изненадан и трогнат от тази идея. Присъствието ми в класацията показва, че това което правя има смисъл.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Това е въпрос, който дори студентите ми задават много често. За мен има едно правило и то е да не си ръб, така да се каже. Да можеш да работиш в екип. В ИТ индустрията е пълно с всякакви хора, не само завършили компютърни науки. Има физици, математици и още много от всякакви поприща. Има много различни меки уме- ния и не трябва да търсим уникалност в тях, а тяхното различие допринася за интересността на нашите продукти. Трябва да умеем да разбираме човека от другата страна и да се опитваме да вникнем в него, вместо просто да налагаме себе си. Колкото повече опит имаме в разбирането на другите, толкова по-рядко ще чуваме “това не е мой проблем”. След като имаме претенциите, че нашите продукти са иновативни, то значи трябва да разбираме какво иска клиентът.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Да се доверявам на екипа си, да се опитвам да обясня защо постъпвам по даден начин, да се уча от хората и да се опитвам да ги разбера. Някой път се взимат решения под стрес и хубавото на професията ни е, че позволява много свобода на действие. Не е като в математиката – така се решава задачата и това е единственият отговор. В ИТ трябва да търсиш по-интересни решения чрез хората около себе си.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Трябва да го лимитираш, но не можеш да го премахнеш. Аз лично съумявам да го огранича, когато се опитвам да разбера какво се случва – защо клиентите искат нещото “Х”, защо разработчиците около мен имат дадено мнение, защо документацията ни е такава и защо кодът, който сме написали е такъв. Опитвам се да изградя една цялостна картинка изключително бързо и на база на това да взема решение Използвам параметрите на околната среда и гледам да се насоча в правилната посока. Разбира се, това решение няма как винаги да е най-доброто, но трябва да се постараеш да направиш стъпката напред, защото в противен случай тъпчеш на едно място и това доказва още повече стрес.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

В ИТ бранша има много хора, но да бъдеш успешен значи да искаш да експериментираш и да пробваш постоянно нови неща. Най-чудесното нещо на тази сфера е, че ако дадено нещо не се прави на конкретен спе- циализиран хардуер, можем да счупим, каквото пожелаем и няма да стане нищо страшно. Какъвто и код да пишеш, на каквато и да е операционна система, има връщане назад. Съветът ми към стартиращите хора е да експериментират и отделят време. Счупвайте програмите и не пробвайте единствено това, което е сигурно и работи. По този начин ще разберете и вашия продукт как може да бъде потрошен, а оттам ще започнете да изграждате по-добре.

Счупването предполагам е добре да се прави извън работно време?

Разбира се, колкото повече си счупвал в свободното си време, толкова по-уверен ще отидеш на работа. Оттам идва опитът и работните навици. Съветът ми е – пишете код! Създайте нещо, счупете го.

Какво си пожелавате за годината?

Пожелавам си да продължа да бъда преподавател на хората, с които работя и особено в ТУ – София, където редовно се изявявам. Пожелавам си да бъда стимул за тях и да бъда успешен, не заради мен самия, а заради помощта, която е за всички ни. Пожелавам си да работя по интересни проекти, а всичко останало идва от
само себе си.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author