20 април, 2024

Дойде краят на 10 годишната съдебна битка между Google и Oracle. Върховният съд отреди Google като победител, а целият сблъсък възникна поради това, че от Google са използвали API на Oracle при разработването на Android.

При победа на Oracle, то това щеше да стовари мултимилиардна глоба върху Google, поради нарушаването на авторски права. Все пак съдиите се произнесоха, че „честната употреба“ има важна роля за компютърните програми и предотвратява монопола върху авторските права.

Отваряме кратка разяснителна скоба, че т.нар. „честна употреба“ или в оригинал Fair Use, е защита по обвинения за нарушаване на авторски права, при която се прави изключение на правилото, че никой не може да използва материал, защитен от закона за авторските права, без позволение на собственика или автора. „Fair Use“ е, така да кажем, big thing в софтуерната индустрия.

Кент Уокър, старши вицепрезидент по глобалните въпроси в Google, споделя, че решението е победа за потребителите, оперативната съвместимост и компютърните науки. „Решението дава правна сигурност на следващото поколение разработчици, чиито нови продукти и услуги ще бъдат от полза за потребителите„, казва той.

Хану Валтонен, главен продуктов директор в Aiven, заяви, че решението на Върховния съд е победа за цялата софтуерна индустрия. „Промяната в „честната употреба“ на API би довела до сериозно забавяне на текущите темпове на софтуерни иновации и би създала по-голяма конкуренция между технологичните гиганти, които потенциално биха могли да блокират използването на API без заплащане“, казва той.

Дориан Дейли, изпълнителен вицепрезидент и главен съветник в Oracle, е на мнение, че именно поради това поведение от страна на Google, регулаторните органи по света и в САЩ, разглеждат под лупа бизнес практиките на компанията.

Те откраднаха Java и прекараха десетилетие в съдебни спорове, както само монополистът може да направи“, казва Дориан. „Платформата на Google току-що стана по-голяма, а пазарната мощ по-силна„. Според нея решението на Върховния съд директно намалява шансовете за конкуриране на останалите компании с гиганта Google.

Според Дж. Майкъл Кийс, адвокат по интелектуална собственост, съдът се е фокусирал върху факта, че Google създават различна платформа и са използвали колективните усилия на разработчиците за това. Той прогнозира също, че това решени ще предизвика повече копиране, дела и искове по метода на „Fair Use“.

Подозирам, че тази тема ще отключи бъдещи аргументи и твърдения относно прилагането на „Fair Use“ към исковете, свързани със софтуер„.

Друго интересно, което споделя е, че съдът взима под предвид един други фактор – колко значителни са усилията за трансформирането на нещо? Колкото по-голямо е времето, парите и усилията, необходими за тази трансформация на вече съществуващото нещо, то това трябва да се има предвид, а от Google определено са вложили много.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author