19 април, 2024

Виктор Бечев е Technical/Team Lead в Strypes и един от ТОП 20-те Софтуерни Специалисти от класацията на DevStyleR ТОП Софтуерните Компании. С него разговаряме за кариерния път и предизвикателствата в работата в ИТ сектора.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Ще бъда на 100% искрен и честен. Реално, преди да се чуем не бях наясно, че тази класация съществува. Така че беше микс между странно усещане и приятно усещане, и елемент на изненада. Така че тази емоция най-добре описва чувството.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Нещата, които според мен са “non negotiable” са работна етика, защото в крайна сметка начина, по който си вършим работата и последствията на конкретните задачи, сумарно правят екипа успешен. Другото е усе-щането и самочувствието, ако щеш, че може да се справиш с даден проблем. Много хора имат навика да се обезкуражават и според мен тази вяра, че може да се справиш с казуса, който ти е поставен, става много важно за това да имаш мотивацията да работиш по все по-сложни и по-интересни неща.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Стигнах до извода, че нямам. Според мен всички неща трябва да бъдат напаснати спрямо конкретния случай, конкретния use case. Ако златното ми правило е никога да не оставям днешната работа за утре, което е клише, то това най-вероятно ще бъде вярно в 70 – 80% от случаите. Но в крайна сметка никога няма да бъде на 100% вярно, защото в някакъв момент ще ми изиграе по-лоша шега да го следвам, отколкото всъщност да съм по ефективен, като отида на следващия ден да си свърша работата например. Нещото, което може би най-много се доближава до дефиницията на златно правило за мен, че това да приоритизираме и да имаме яснота за това, кое е най-важното, което трябва да се свърши и всъщност него да държим като основно нещо. Да е фокусна точка на усилията на екипа или отделния човек от екипа, за мен е много важно, тъй като колкото повече задължения се натрупват с издигането към старшинство, идват още и още отговорности и в някакъв момент могат да станат поразителни. Ако на човек не му е ясно кое му е основното нещо, най-важното било то за деня, за месеца или за фирмата, в която работи, то няма как бъде толкова ефективен, да дава толкова много стойност, колкото е възможно. Казвам, че това е най-близо до златно правило, а не 100% такова, защото не го спазвам особено добре понякога. Но е нормално човек да трябва да прави изключения.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Двете най-важни неща за намирането на решение за даден проблем са, от една страна, критично мислене и first principles thinking. Идеята е, че хората много често забиват в някакви коридори, в които сами са се вкарали и не си позволяват да излязат от дефинициите и ограниченията на проблема, който сами са си създали. Затова тези два механизма позволяват раздробяването на даден проблем на съставните му части и да вникване в него, намиране на възможно най-ефективното решение.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Може и отговорът ми да е клиширан, но според мен най-добрият съвет за хора, които тепърва започват да се занимават с ИТ, е да търсят възможност във всяко едно предизвикателство, което им се изправя на пътя. Също така да се опитат максимално да изстискат полезността и възможността от всяка една ситуация, било то работата, която в момента е зададена или възможностите във фирмата като цяло. Въпросът е, че хората трябва да опитват да извлекат максималните ползи от всяка една ситуация, стига амбицията им да е професионално развитие. Разбира се, някои хора искат да се занимават с ИТ, за да стигнат едно добро ниво и да спрат до там. Това също е окей. Но ако искаш да се развиваш кариерно, то трябва да черпиш от предизвикателствата. Много хора излизат от университетите, прочели са малко и решават, че искат да се занимават с AI и да са рок звездите в ИТ сферата. Но не е толкова просто, досега да си бил четвърти курс и изведнъж да се занимаваш с rocket science. Нещата не стават така и хората често се разочароват.

Какво си пожелавате за годината?

Пожелавам си да продължа да откривам достатъчно интересни и предизвикателни неща и да продължавам да извличам максимума от ситуациите, в които попадам. Било то като проекти от фирмата или лични, смятам че това е нещо, което е катализатор за професионални умения.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author