19 април, 2024

Данните на 533 милиона потребители на Facebook, включително телефонни номера, идентификатори за платформата, пълни имена, дати на раждане и друга информация, са били публикувани онлайн.

За изтичането на данните туитва Алън Гал, технически директор на фирмата за сигурност Hudson Rock. Той публикува списък на засегнатите потребители по държави, според който САЩ имат 32,3 милиона засегнати потребители, а Великобритания – 11,5 милиона.

Други изтекла лична информация включва пол, местоположение и работен статут. Според информацията, данните са разделени на пакети за изтегляне по държави. Тревожното е, че вероятно могат да последват различни киберпрестъпление със сериозен мащаб. Данните са събрани през 2019 г., което ги прави доста актуални и не се връзва с обяснението на Facebook, че става въпрост за стари такива, съобщават от Washington Post.

Това изтичане е само още едно напомняне да се грижим за нашата хигиена на данните с по-добри пароли, многофакторно удостоверяване и други инструменти.

Все още предстои да видим как Facebook осъзнава своята абсолютна неглижираност към нашите данни,“ казва Гал в свой туит. Въпреки че от компанията информират, че са оправили проблема още през 2019, то съдейки че Facebook има 2 милиарда потребителите, това прави данните на 1/4 от тях изтекли, а това никак не е добра реклама. Можем да си представим как някой ни промотира платформа с думите „1/4 от данните на нашите потребители изтичат в интернет„.

Все пак, вероятно Марк Зукърбърг, който е любимец за разпитване по темата за данните от страна на властите в САЩ, предстои да отговори на някои въпроси и по тази тема. Междувременно, нека не забравяме да си държим очите отворени.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author