18 април, 2024

Васил Илчев е Lead Software Engineer в BOSCH.IO. Той ни разказва за правилата в неговата професия и качествата, които един специалисти трябва да притежава. Също така, той е и един от 20-те ТОП софтуерни специалисти в класацията на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация?

Благодаря за оценката! Дойде ми малко като гръм от ясно небе, но със сигурност се радвам, най-вече заради самата номинация от колегите. За мен това е една малка отметка, че хората забелязват работата, която върша и нещата, с които се опитвам да допринеса. Колкото до крайния резултат от самата класация, то той не е от толкова голямо значение за мен.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Няма точна формула, но със сигурност не биха били излишни комуникативност, търпение и изслушване с разбиранe. Когато има дискусия с колеги за решението на даден проблем, дори и да си сигурен на 100% в твое-
то предложение, винаги е добре да изслушаш останалите, защото можеш да бъдеш доста приятно изненадан от някоя друга гледна точка, която не си успял да съзреш.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Да не избягваш проблемите, а да ги решаваш. Ако не можеш сам, то тогава може би да се обърнеш за помощ. Когато има проблем, винаги има набор от решения и общо взето е налично глобално решение и т.нар. workarounds. Винаги когато ситуацията позволява, гледам да избирам глобалното решение, защото останалите неща не са точно решения, а по-скоро кръпки.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Стъпка по стъпка е едно от главните неща. Не трябва да се бърза. Трябва да се събере цялата информация и набора на решения, които са налични за даден проблем. Общо взето, колкото и да е голям проблемът и труден, при добра подготовка не е изключено решението да е доста простичко. Аз обожавам такива.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

На първо място – готовност да се справят с предизвикателствата и да се учат. Но не просто да учат нови технологии, а по-скоро от добрите практики, които забелязват около себе си. Да се учат един от друг. Първоначалният инстинкт на човек е да гледа и да се учи от този, притежаващ повече опит, но не трябва да се подценяват хората с по-малко опит. Те могат дори индиректно да научат на много неща. Добре е стартиращите от рано да свикнат, че в развитието си няма да има точка, в която да си кажат “готов съм, научих всичко”. Винаги когато даден проблем или решение на такъв остава неясен, не трябва да се срамуват да питат.

Какво си пожелавате в професионален план за годината?

По-скоро предпочитам в личен план – живот и здраве. За професионалния – да продължаваме да работим, както и досега с колегите. Много се разбираме, което ме радва и си пожелавам да се справяме с проблемите, пред които се изправяме заедно.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author