25 април, 2024

Запознайте се с Георги, Боян, Борислав, Атанас и Теодор. Те са отбор Performista, чийто проект Udoma спечели второ място в тазгодишното издание на HackAUBG. Иновативното им решение за оптимизиране на енергийните разходи и сметките на домакинствата впечатли журито и проправя път за нов, по-модерен и екологичен живот.

Поздравления за второто място! Какво е усещането?

Георги Георгиев: Наистина сме благодарни на организаторите, АУБГ и всички, които помогнаха това събитие да стане реалност. Хакатонът е наистина чудесна възможност за хората да се свържат и да осъществят идеите си. Беше наистина страхотно, че получихме обратна връзка, която ни показа слабите и силните ни страни. Udoma всъщност е нещо, което правим странично и не е основният ни ангажимент, но наистина вярваме, че ще ни помогне да се развием като професионалисти във вече установените ни роли.

Можете ли да се представите и да ни кажете каква е работата на всички в екипа?

Георги: Основно се занимавам с бизнес развитие – това е ежедневието ми. Но що се отнася до хакатона, аз създавам стратегията на Udoma и основната ми задача е да улеснявам разработването на проекта, стратегията за продажба, цялостното бизнес развитие на решението, позиционирането на пазара и всичко, свързано с value proposition. Наистина съм щастлив да работя в екип с тези много запалени и амбициозни разработчици.

Боян Балев: Аз съм младши разработчик на Node.js и работех върху бекенд идеята с Борислав Цветанов. Внедрихме интересен алгоритъм, базиран на big data и се опитахме да направим изчисления за нашите домашни комунални услуги и как можем да подобрим всички разходи в домовете по интелигентен начин.

Борислав Цветанов: Аз съм бекенд разработчик в екипа и работя по бекенд кода и изчисленията, което беше доста сложно, защото съм разработчик на Python по принцип, но за целта ни бе необходим Node.js.

Атанас Николов: Работя за американска хостинг компания, а на хакатона помагах с кода, презентацията и бизнес разработката.

Теодор Димитров: Завърших АУБГ отдавна и започнах работа като разработчик на софтуер преди 11 месеца, така че промених кариерата си след първата си “midlife” криза. Това беше първият ми хакатон и e доста готино изживяване. Предимно работех с Node.js и React, и бях фокусиран върху фронтенда на проекта. Всичко бе наистина страхотно и имам късмет, че работих с тези момчета. Мисля, че си паснахме много добре.

И откъде се познавате? Всички имате различен произход.

Теодор: Сенаторе, имам ли разрешение да говоря първи? Чух, че може да се присъедините към хакатона без екип и попитах организаторите дали могат да ми помогнат да намеря такъв. Казаха, че има три други момчета без отбор. Наистина очаквах студенти от първа или втора година в АУБГ и когато се присъединих към груповия чат, не можех да повярвам, че съм с тези момчета, защото ги познавах. Аз и Борислав правехме няколко мюзикъла заедно, когато бях студент. Познавах Георги от Student government на АУБГ и с останалите си допаднахме наистина добре и беше доста забавно.

Боян: Бях поканен от Борислав и всъщност се познавахме отдавна. Сенатора път съм срещал веднъж или два пъти, но всички наистина си пасваме много и лесно се сработихме.

Атанас Николов: Аз реших да участвам в хакатона, за да видя какво може да се случи. Търсих екип и тези момчета решиха, че мога да помогна с работата и идеите.

Георги, както разбирам, ти си сенаторът?

Георги: Да, всъщност е интересна история. Знаете как ви се дават прякори от хората. И така, когато бях студент в АУБГ, беше първият семестър, когато се присъединих към Student government на университета. Първото ниво е сенатът. В крайна сметка всички започнаха да ме наричат ​​„сенатора“, като например – „как е, сенаторе“ и тези неща. Бях окей с това, но един ден се прибрах и баба ми ми се обади и каза „Хей, скъпи мой сенаторе, как си?“. Тогава си казах – е, явно вече това е моето име. Както и да е, наистина се радвам, че взех участие в хакатона. За последно участвах в подобен вид събитие преди три години и исках да видя как съм се развил професионално.

Цялото интервю с отбора Performista можете да прочетете на оригинален английски на DevStyleR.IO.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author