19 април, 2024

Иво Николов, Associate Professional Programmer Analyst в DXC Technology Bulgaria е описан от колегите си, като внимателен, отдаден, посветен. Номиниран е от колегите си, защото е професионалист, желаещ да учи, но това, което го прави добър разработчик, е неговата впечатляваща способност за решаване на проблеми.

Кого номинирате за „Developer on Focus“?

Иво Николов, Associate Professional Programmer Analyst в DXC Technology Bulgaria.

Каква е причината за вашата номинация?

Иво заслужава да бъде Developer on Focus, заради уникалния си вдъхновяващ кариерен път, който доказва, че всичко е възможно, ако сте запалени по него.

Иво учи маркетинг и предприемачество в Шотландия. Обратно в България той получава позиция като специалист по дигитален маркетинг и продажби в DXC. Винаги нетърпелив да научи нови неща, той реши да изкара курс по Основи на програмирането с Java и веднага се влюби в коденето. Бързо разбра, че всичко, от което се нуждае човек, за да започне работа в разработването на софтуер, са начин на мислене за решаване на проблеми. Също така – любопитство и търпение, за да премине през опита и грешките до успешните компилации. Тази нова страст го накара да направи изненадващ обрат в кариерата. Въпреки че нямаше никаква техническа подготовка, Иво искаше да работи като разработчик и кандидатства за такава позиция в DXC. Ентусиазмът и страстта му бяха възнаградени и той започна да работи по проект за мултинационална застрахователна компания. С новата позиция дойдоха и нови предизвикателства. Работата изискваше изучаване на нов език за програмиране, специфичен за развитието на DXC Insurance. Без да се колебае, Иво премина вътрешното обучение и сега работи като добре развит софтуерен инженер.

Опишете професионалните му качества.

Иво е професионалист, желаещ да учи, но това, което го прави добър разработчик, е неговата впечатляваща способност за решаване на проблеми.

Разкажете ни малко повече за него като човек.

Когато е запален по нещо, Иво инвестира себе си на 100%. Предизвикателствата са това, което го кара да върви напред.

Можете ли да опишете как протича типичният му ден?

За Иво всеки ден от седмицата варира от гледна точка на рутината. Започвайки работа в 9 сутринта, той се опитва да премине през всички административни дейности, за да повиши скоростта и остротата си. След това той преминава към поддържащите девелопмънт задачи, при които вниманието му към детайлите е най-високо. В последните 1-2 работни часа той предпочита да проверява завършената работа, да отстранява грешки и да прецизира кода, където е възможно. След края на работния ден той отива на сесия по кикбокс, за да се освободи от стреса и да се срещне с приятели. И не на последно място, преди да си легне, той гледа видео лекция от един от курсовете си по програмиране, изминавайки допълнителната миля в своя път за разработка на софтуер.

С какви предизвикателства се сблъсква? По какви проекти работи?

Ежедневното му предизвикателство засега е да стане възможно най-уверен в коденето с новия език за програмиране. Винаги стремящ се към съвършенство, той иска да даде всичко от себе си, работейки върху разработването на платформа за застрахователно решение за клиент на DXC.

Случва ли се понякога той да помага на колегите си при изпълнението на техните задачи?

Може би именно смесеният профил на Иво го прави толкова добър играч за отбора и той не пропуска възможност да помогне на колега в нужда. В момента той си сътрудничи със специалист по QA, за да открие грешки в платформата.

Ако трябва да го опишете само с 3 думи, какви биха били те?

  • Внимателен
  • Отдаден
  • Посветен

Какви са неговите хобита?

Колкото е възможно повече четене за удоволствие.

Той е избрал кикбокса за негова тренировка и спортна дейност, но също така обича и джогинг.

Що се отнася до пътуванията, българските исторически места са любимата му дестинация.

Каква музика слуша? Как обича да се забавлява?

Изборът му на музика зависи от настроението му, като се започне от класическите диско класики от 80-те до съвременната електронна денс музика.
В свободното си време Иво се среща с приятели и обича да посещава стендъп комедийни шоута. Друга негова страст са туристическите пътувания.

Харесва ли гейминг?

Що се отнася до игрите, Иво играеше онлайн футболни игри като FIFA и PES. Сега любимата му игра, която го държи буден късно през нощта, е коденето.

Какво предпочита – Android или iOS, и защо?

Като краен потребител той винаги е бил фен на Android и не възнамерява да се променя.
Въпреки че и двете системи имат плюсове и минуси, при Иво старите навици умират трудно.

Какъв е неговият стил?

Неговият стил е доста небрежен и предпочита комфорта пред тенденциите.

Кои са езиците за програмиране, които той използва? Кои са тези, които той предпочита?

Първата му любов и предпочитан език е JAVA. Но той работи и с GraphTalk – език, специфичен за развитието на платформата DXC Insurance.

Можете ли да ни разкажете интересна история с него?

Иво сподели забавна история, която му се случи наскоро. В момента той посещава курс по системна администрация на Windows. Вместо да инсталира Virtual Machine на компютъра си, той изтри целия си компютър с Windows Server и веднага започна да търси специалист, който да го преинсталира. Но това бе докато не разбра, че ТОЙ е въпросният професионалист и го направи сам.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author