20 април, 2024

Какви са ползите от водния спорт?

Работещите в офис често изпитват проблеми с двигателната система, поради по – заседналия начин на живот, който водят. Хора с такива професии търсят решение на тези усложнения в различните видове спорт. Голям брой от тях обаче, предполагат голямо физическо натоварване, което невинаги е поносимо за всички. Плуването не е чак толкова силов спорт и раздвижва всички мускули на тялото. Същевременно, водният спорт действа освежаващо върху практикуващите го и допринася за по – добрата продуктивност на работното място.

Георги Палазов, който е известен български плувец, многократен републикански шампион и рекорьор на България, има опит с преподаването и тренировките по плуване. Той споделия своите наблюдения по темата. Разберете какви са неговите съвети.

Как помага плуването на хората, които работят от офис?

Първото преимущество на плуването е, че то се практикува във водна среда. По този начин голяма част от тежестта на човека изчезва, т.е. няма толкова голямо напрежение върху скелетно-мускулния апарат. Освен това, плуването изисква работа с всички мускулни групи, особено с гръбначния стълб. Като цяло, основното, за което този спорт допринася е тялото да се изправи и да елиминира всеки вид изкривявания и влияе доста положително на едно обездвижено тяло (каквото имат повечето от работещите в офис). Според мен, плуването е най – доброто, което може да се избере, като раздвижващ спорт.

Кои са най – ефективните упражнения за добрите тонус и фигура?

Гимнастиката дава добри резултати, тъй като тя включва раздвижването на всичките мускулни групи. При нея много често са застъпени упражнения, които правят синхрон между различните групи, а не наблягат на една (както е например ситуацията при фитнеса). Тя е едно от първите неща, с които трябва да се започне раздвижването на мускулите. Гимнастиката ни помага да владеем тялото си и впоследствие можем да практикуваме други дейности, като плуване, бягане, баскетбол, футбол и т.н. Първо трябва да се научим как да контролираме всеки мускул, а гимнастиката ни дава точно тази възможност.

Какви са разликите между тренировките за жени и мъже?

В плуването по – скоро няма съществени различия между тренировките за жените и мъжете. Това се дължи на факта, че спортът не е толкова силов. Единствената разлика, която бих коментирал е тази, че жените са по – леки от мъжете и съответно при тях по – лесно се получава плаваемостта. Мъжът има повече сила, но е по – тежък, докато жената е по – икономизирана, но няма същата мощ. Характеристиките се компенсират, но не бих казал, че има особена разлика между тренировките от гледна точка на пола.

При Вас идват ли хора, изпитващи проблеми, породени от заседналия начин на живот?

Голяма част от клиентите ми са хора, които по цял ден работят в офис и водят по – заседнал начин на живот. Има и други, чиято професия също ги принуждава да работят на стол, но те са си създали навици да се раздвижват по различни начини – някои карат колело, други бягат и т.н.

Има ли положителен ефект от плуването върху продуктивността и креативността на работното място?

Научно доказано е, че когато тялото е в по – добра форма и мозъкът също е по – продуктивен. Един от начините хората да се разнообразяват е да спортуват, тъй като мозъкът се фокусира върху това какво трябва да направиш докато тренираш и вследствие на това, той се разтоварва от всички останали мисли, свързани с работата. При плуването водата играе много важна роля, защото допирът с нея отпуска тялото и намалява напрежението. От друга страна, водният спорт не предполага големи физически усилия и след приключването на една тренировка, индивидът се чувства по – свеж и по мое мнение това се отразява положително върху продуктивността и креативността на работното му място. Като обобщение – чрез физическото натоварване, хората се разтоварват психически.

Колко пъти на седмица е препоръчително да се практикуват такива упражнения?

Аз смятам, че е необходимо да се спортува поне 2-3 пъти седмично. Не е задължително да се плува, но човекът трябва да се движи по някакъв начин. Ако е възможно да се отделя по 1 час на ден за раздвижване, е най – добре. Дали ще бяга, дали ще тича или пък ще се разходи няма значение, но просто трябва той да раздвижва кръвоносната система и това ще окаже значително влияние върху неговата свежест. 

Каква епикировка препоръчвате на хората, които обучавате?

В повечето басейни нещата, които са необходими са бански, шапка и очила. Много е важно преди влизане във водата да се отделят 5-10 минути за климатизация. Нужно е да се обработят мускулите, особено ако навън времето е студено. Най – важният аксесоар е шапката, за да се предпази главата.

Автор: Михаил Маринов

Тагове: