20 април, 2024

С официална церемония бе открито поредното издание на един от най-популярните хакатони Hack TUES, което за първи път се провежда в изцяло онлайн формат. По време на мероприятието, участниците се запознаха за първи път и с темата – Develop for the environment, върху която ще трябва да разработват проекти, които пък е необходимо да бъдат предадени до неделя сутрин – 8:00! Време няма, но страхотни идеи сме сигурни, че ще има.

Hack TUES, на който DevStyleR има удоволствието да е медиен партньор, се организира от ученици – за ученици и това е един от най-очакваните хакатони, в които участват учениците от ТУЕС. Бизнесът е вперил сериозен поглед в предстоящите дни, защото именно това училище е пълно с талант и завършилите го са сред най-оценените специалисти в ИТ сектора.

Откриването стартира с Ния Маркова и Йоан Джелекарски – ученици от 11 Г клас и част от организаторите на хакатона. Те обещаха, че онлайн форматът не трябва да тревожи никого, защото са се погрижили духът и настроението да останат същите.

Ще покажем на какво са способни “туесарите”, заяви Йоан и сподели, че в рамките на хакатона, отборите ще имат на разположение 42-ма ментори, които могат да търсят за помощ при нужда.

Отборите имат 2 дни, за да разработят проектите си. Финалната версия трябва да е качена преди 8:00 сутринта в неделя,” информира участниците Ния и сподели, че това е единственият хакатон, който се организира от ученици – за ученици.

На церемонията, макар и дигитално, присъства и министърът на образованието на България, Красимир Вълчев, който се обърна със следните думи:

“Поздравления за екипа за направеното. Поздравления за учениците, партньотите и за цялата общност. За следващите години разчитаме на вас – учениците по информационни технологии. Затова и ние се стараем да помагаме с политика. Радваме се, че през годините имаме добри взаимоотношения. Имаме специализирани училища и в други градове и започнахме да утвърждава модела с математическите гимназии. Увеличихме и модела за училища с ИТ специалности два пъти. Разширихме обучаването на дигитална креативност и още много други неща. Всичко това е, защото дълбоко вярваме, че информационните технологии ще променят бъдещето и навлизаме в сферата на още повече дигитални трансформации. Ще се справим именно с ученици като вас – креативни и вдъхновяващи своите колеги и съученици. Колкото повече креативност и стремеж за иновации – толкова по-голям шанс имаме да минем успешно през тази ера и да бъдем развита страна. Поздравления за идеите и вдъхновението ви! Желая успех на всички!”

Последва и директорката на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова, която бе посрещната с бурни аплодисменти от учениците.

Изключително ми е приятно. Впечатлена и развълнувана съм, че за поредна година присъствам на това събитие, което вече се е превърнало в традиция. Винаги когато “туесарите” излизат на сцената, за да проявят своя ентусиазъм и професионализъм, то всеки път си казвам – Да! Има смисъл в усилията на всички вас. На участниците, които поздравявам за ентусиазма и желанието да се изявят. На организаторите за грандиозните усилия, защото да организираш такова събитие онлайн не е никак лесно. На всички, които ни подкрепят – Асоциацията на завършилите, ТУЕС братството, спонсорите, менторите и ИТ бранша. Повече от 30 години ИТ общността на България подкрепя такъв тип събития. Благодарна съм за изключителния модел, който прилагаме през годините,” сподели Стела Стефанова.

Тя продължи с възхищение, че бизнес, университет и училище, вървят рамо до рамо, за да създадат ИТ бъдещето на България, като визираше ИТ браншът, ТУ – София и ТУЕС.

Много се вълнувам и съм много щастлива, че нашите ученици показват на какво са способни. Те демонстрират своите знания и умения в ИТ областта. Това е ИТ бъдещето на България, на ТУЕС… Нека този хакатон да остане винаги след нас – винаги да има приемственост и много хубави емоции. Желание за победа, за изключителен професионализъм и за доказване. Бъдете успешни, защото накрая на хакатона всички вие ще бъдете победители, завърши Стела Стефанова.

Последва включване от Гергана Узунова, част от организацията на Hack TUES, която представи и трима лектори, които обсъдиха важните насоки от темите на хакатона.

В присъствието на Магдалена Малеева, основател на Goricha.bg, Апостол Дянков, представител от JA Bulgaria и Костадин Андонов, представител от WWF Bulgaria, стана ясно и дългоочакваното – Develop For The Environment!

Темата на това издание на Hack TUES е изцяло свързана с екологията и екологичните и природни решения, които са крайно необходими на човечеството. Develop for the environment ще позволи на учениците да развихрят своето технологично, иновативно и креативно мислене в насоките за опазване на околната среда и помощ за планетата в четири подкатегории:

  • Code red – предотвратяване на пожари, намаляване на вредни емисии и предотвратяване на глобалното затопляне
  • Deep in the blue – опазване и пречистване на водни басейни. Предотвратяване на наводнения
  • Brownie soil – Замърсяване на почвите
  • Palette nature – Проблемите с биоразнообразието.

Така бе дадено началото на Hack TUES GG, а за участниците предстоят три безсънни нощи. Но в името на планетата Земя – заслужава си!

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author