16 април, 2024

Организационният екип на Hack TUES GG успя да организира и проведе серия от онлайн уъркшопи за да помогне в подготовката на учениците от Технологично училище “Електронни системи” към ТУ-София за предстоящото издание. Уъркшопите се проведоха между 16-ти февруари и 4-ти март.

Темите на обученията стартираха с embedded systems, преминаха през света на програмирането с разработка на игри с Godot и изкуствен интелект и завършиха с подготовка и презентиране на проекти и презентационни умения.

Росен Витанов, лектор на първия уъркшоп с тема “Embedded systems”  е завършил ТУЕС през 2008 и е преподавател в училището повече от 5 години. Той запозна участниците с понятието вградена микропроцесорна система и какво може да се направи с нея. Те разбраха как да направят проект Hack TUES style, както и много полезни съвети за сплотяването и разпределянето на работата между съотборниците. Събитието завърши с интересен поглед върху нашумелите проблеми от ежедневието, а именно проекти свързани с околната среда.

Лектор на втория уъркшоп – “Разработка на игри с Godot” – беше Виктор Кетипов (ТУЕС’2010), преподавател в ТУЕС по предмета „Операционни системи“ и е CEO в Kipi Interactive. Той въведе учениците в света на игрите, като ги запозна с game индустрията и различните позиции, които са необходими за разработката на една игра. Следващата стъпка беше “скелетът”, от който да се ръководят при създаването на проект, и запознаването с game engine-а Godot и разгледаха кода на играта. Практическата част на събитието показа на участниците как работи играта “Pong” и как сами да правят промени по нея.

Дванадесетокласникът Виктор Велев се включи от САЩ по темата “Изкуствен интелект”. Доскоро ученик в ТУЕС, Виктор има зад гърба си вече редица награди за проекти, базирани на изкуствен интелект, които разработва заедно със свои съученици от ТУЕС. Той сподели опита си по темата. Разгледа дълбочината на материята и как е изграден един алгоритъм, сподели на какви езици е писан кодът през годините. Интересна част за всички, които не са се занимавали с изкуствен интелект, беше представянето на невронните мрежи, които са градивната му единица. До тук лекцията беше в своята теоретична част. По време на практическите упражнения Виктор показа как да се използват алгоритми работещи с текст и разпознаване на изображения от снимки и видеа.

Най-младите лектори – единадесетокласниците Виолета Кабаджова и Кристиян Стоименов споделиха опита си по отношение на Git&GitHub. Този уъркшоп има  изключителна важност за учениците, тъй като освен на хакатона, те ще се сблъскат с тази платформа в училище. Туесарите създадоха свой проект в GitHub и разбраха разликата между локално и отдалечено хранилище, както и базови команди за работа с Git и как да “да се разхождат” в дървесната структура на един проект.

Серията #HackTUESGGWorkshops завърши с лекция “Презентационни умения”, която се превърна в дискусия, между водещите – Кирилка Ангелова, обучител по меки умения с дългогодишен опит, и Виктория Димитрова, координатор на екипа на Hack TUES GG и ученичка от 11-ти клас. Най-голямо внимание се обърна на процеса по подготвяне на самата презентация и важността на подготовката. Разгледаха се и препоръчителни правила при презентиране и лошите практики. В последната си част презентацията се състоеше в запознаване с начина, по който ще протекат полуфиналите в последния ден на хакатона.

Откриването на  предстоящото издание на Hack TUES GG е на 11-ти март, четвъртък, от 18:00ч. и ще бъде излъчвано в YouTube канала ТУЕС към ТУ – София.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,