19 април, 2024

Валентин е номиниран заради приноса си за развитието на компанията.

В настоящото издание на рубриката Developer на фокус ще ви представим Валентин Бонев, който заема позицията на Solution Architect в компанията BULPROS. Валентин работи по проекти за най-големите компании във финансовия сектор, от 10 години се занимава с алтернативни валути, а в последно време се интересува много и от  криптовалутите. Колегите му го описват като добър професионалист и страхотен човек. Ето какво ни разказаха те за него.

Кого номинирате за „Developer на фокус“?
Валентин Бонев, Solution Architect в BULPROS

Каква е причината да го номинирате?
Номинираме го не само заради неговите отлични професионални качества, с които той допринася за развитието на компанията, но и за личностните му качества, които са от първостепенно значение за екипа.

Опишете неговите професионални и личностни качества.
Ролята, която изпълнява, изисква да знае кои решения могат да бъдат отложени и кои трябва да бъда направени бързо, понякога веднага.
В работата си Валентин се води от принципа, че за да могат тези решения да бъдат повече информирани решения и по-малко базирани на „вътрешно чувство“ и/или интуиция, е нужно непрекъснато усъвършенстване в широк спектър от технологии, процеси, законодателни промени и т.н. Нужна е обща култура в контекста на бизнеса, в който се оперира.
В работата си с колеги e директен и очаква същото. Вярва, че ако успеем да превъзмогнем егото си, нещата ще се получат и ще се развиваме. Когато става въпрос за клиенти, е нужно да се вземат правилните стъпки (прозрачност, да се поставят правилните очаквания и т.н.), за да се изгради доверие преди всичко.

Разкажете ни повече за него като човек.
Валентин обича да пътува, но не толкова заради забележителности и музеи, за които може да намери достатъчно информация, a по-скоро да се запознае с местната култура, кухня и бира. Например сподели с нас за пътуване в Дюселдорф, където хората се събират на брега на реката, взимат си бира от близкото магазинче и така се разтоварват. След няколко дни по емпиричен път разбира, че в Дюселдорф не се гледа добре, ако си поръчаш бира, произведена в Kьолн, заради съперничеството между двата града.
Държи на практичните неща – не би си купил автомобил, който не може да си позволи, само за да демонстрира статус в обществото.

Можете ли да пресъздадете как протича неговият работен ден?
Денят му започва рано сутрин и е доста интензивен и непредвидим. Когато дойде на работа, не знае дали днес няма да се наложи да се включи в някой проект, за да помогне с нещо на колегите или да започне „research“ по дадена „presales“ възможност. Миналата седмица например беше с клиент в киностудия Бояна (Nu Boyana Film Studios). Два ни по-рано беше в чужбина с една от най-големите финансови институции в света. Вчера имаше демо пред клиент за мобилна апликация. Днес пък отдели два часа, в които да изпробва нещо ново с IOTA.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?
Основното му предизвикателство е менажирането на времето, което има, защото е много отговорен и не иска да подвежда колеги и клиенти. Примерно, за него е важно, ако поеме ангажимент за среща, да инвестира време за подготовка, така че да може да допринесе към работния процес, а не просто да присъства.

Работи по проекти за най-големите корпорации във финансовия сектор, като обикновено управлява екипи и отговаря за „solution architecture”.

Преди повече от 10 години започва да се занимава с алтернативни валути и с distributed ledger technologies в последните 4-5 години (Bitcoin, Ethereum, etc.)

Отдаден ли е на работата си? Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?
Да, харесва работата си и тя му доставя удоволствие, като неговата основна мотивация не са парите. Най-голямо удовлетворение получава, когато инвестира време в човек, който тепърва започва в индустрията и резултатът е положителен. Имахме такъв пример с колега, който нямаше техническо образование, но за сметка на това имаше пределна мотивация. Със съдействието на Валентин 6 месеца по-късно вече беше на ниво Junior Developer и работеше активно за наш клиент от Германия.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?
Противоречив, нестандартен, любознателен.

Какви са хобитата му?
Няма много свободно време за хобита, но му харесва да разглобява и поправя разни неща. Последното е счупеният дисплей на iPhone-a му – неуспешен ремонт, за който той разказва с усмивка.

Каква музика слуша?
Вальо вярва, че музиката определя и подсилва възприятията и настроенията ни. Слуша всичко: от руски пънк/ska до класическа музика.

Има ли любима марка?
Не робува на марки. До преди 2 години би предпочел продуктите на Apple, но сега не толкова …

Отворен ли е към новости?
Да, както повечето хора в IT индустрията.

Тагове: , , , , , , , , , , ,