20 април, 2024

Какво прави тази туристическа дестинация толкова привлекателна?

Един от най – известните и посещавани планински обекти в България включва седем уникални места, които оставят посетителите им без дъх. Рилските езера са може би най – красноречивото доказателство за това, че страната ни притежава забележителности, които не могат да бъдат видяни на друго място.

Всяко от седемте езера притежава страхотни характеристики, които впечатляват туристите. Формата, дълбочината и разположението им, както и наличието на различни видове риба, са особеностите, даващи имената на тези водни басейни. Езерната група се намира в Дамгския дял на Северозападна Рила и е разположена стъпаловидно между 2095 и 2535 м. надморска височина. Отделните езера са свързани помежду си чрез малки живописни поточета, около които с времето, при преминаването на водата са се образували красиви водоскоци и водопади. Тези изключителни природни произведения са само въведение към пейзажите, предоставени от Долното езеро, Рибното езеро, Окото, Бъбрека, Близнака, Сълзата и Трилистника.

Долното езеро е най – ниско локализираното от всички (2095м.). Именно поради локацията му, изтичащата вода от останалите езера се събира в него. То е дълбоко 11м., от север е затворено с моренен вал и от него води началото си красивата река Джерман.

Рибното езеро е дом за големи количества пъстърви и други риби, от които носи това име. На неговия североизточен бряг се намира хижа “Седемте рилски езера”. Дълбочината му е едва 2.5 м., правейки го най – плиткото езеро от групата. Гледките, които се откриват пред посетителите му трудно могат да бъдат описани с думи.

Най – дълбокото ледниково езеро на целия Балкански полуостров Окото, също впечатлява своите “гости” с великолепните картини, които предлага. Мнозина го определят като най – прекрасното от всички останали. То е известно още и с името Сърцето, отново поради необичайната си форма. Окото също е в близост до хижата, за която вече споменахме.

 

 

 

Въпреки не особено привлекателното си име, езерото Бъбрека е възприемано, като едно от бижутата на Рила. Със своите 2280 м. височина и 28 м. дълбочина, то остава емблематично за езерната група. Формата на езерото почти изцяло копира тази на въпросния човешки орган. Пейзажите около Бъбрека несъмнено утвърждават неговият цялостен принос за изключителния облик на тази туристическа дестинация.

В различните сезони езерата и останалите водни басейни претърпяват не малко изменения, вследствие на промените в климата. Много от тези изменения са приети, като нещо нормално, но езерото Близнака предлага нещо феноменално – по време на суша, езерото се разделя на две по – малки езерца и придобива формата на пясъчен часовник. Освен това, Близнака е най – голямото по площ в тази езерна група.

Сълзата е най – високо разположеното езеро (2535м.), което впечатлява туристите чрез кристално чистите си води. Южно от него се намира и т. нар. “Езерен връх”, от който могат да се видят всичките седем езера – кулминацията на цялата обиколка.

 

 

Неправилната форма, наподобяваща три листенца, е характеристиката на езерото Трилистника, която му дава това име. В миналото то е носело името Средния гьол.

Тагове: