23 април, 2024

Денис Юхно е Managing Director в DataArt и ни разкрива неговия мироглед за управлението на екипи, за комуникацията с колеги и справянето с предизвикателства. Колкото до стартиращите в ИТ сектора, той съветва за най-добър метод, поставянето и следване на цел.

Какво е усещането да сте сред водещите в класацията на DevStyleR за ТОП Мениджъри?

Много съм щастлив и най-вече благодарен на всички мои колеги и приятели за подкрепата. Това е признание не само за мен, но и за целия екип на DataArt, защото няма нито един мениджър, който да е успешен без помощта на екипа си.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

Най-важното е да харесваш своята работа и да разбираш от това, което правиш. Основните задължения на един мениджър са свързани с работа с хора. Добрите комуникационни умения и умението да изслушваш и уважаваш чуждите мнения, да взимаш адекватни решения са изключително съществени. Всеки мениджър задължително трябва да притежава лидерски качества, да е отговорен и да има стратегическо мислене.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

За мен това е да бъда честен, не само със себе си, но и със своите колеги и клиентите, с които работя. Това означава, че винаги се опитвам да изразявам открита и балансирана позиция и мнение. Това е свързано и с поемане на отговорност – както при успехи, така и при неуспехи. Важно е да се говори открито и да се обсъждат проблемите още при възникването им, за да се запазят добрите отношения и мотивация в екипа.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Във всяка работа има предизвикателства, а в тази на мениджъра са още повече. Лично за мен и работата ми, основните предизвикателства са свързани със запазване на баланса между интересите на нашите клиенти, служителите и тези на компанията. Основното правило е да приоритизираш всички проблеми и въпроси и да ги решаваш едно, по едно. Ако пък не можеш да решиш нещо самостоятелно, то е много важно да имаш колеги и екип на които да разчиташ.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Основно бих посъветвал поставянето на ясна цел. Да си кажеш “искам да стана Delivery Manager” на ИТ компания след 6, 7 години”. Разбира се, трябва да изработиш план – как да постигнеш целта си? Например за начинаещите важи да станат Middle Developer след първата година, Senior след три и т.н. След изясняването на плана следва движението по него стъпка по стъпка. Може да си Agile и да промениш този план, но за да си успешен е важно да следваш тези ясни стъпки и да не спираш да учиш.

Какво си пожелавате в професионален план за тази година?

Пожелавам не само за себе си, но за целия ИТ сектор да е успешен, да има растеж и да станем повече ИТ хора в България.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author