24 април, 2024

Елена Маринова е президент на Мусала Софт – една от най-успешните български ИТ компании. В ролята си на лидер, тя ни разказва за плановете и политиките, които компанията води и прилага спрямо ситуацията с COVID и ваксинирането. 

Каква е ситуацията в Musala Soft? Все още ли работите дистанционно?

През март 2020 за един ден преминахме към изцяло дистанционен режим на работа. По-късно разрешихме работа от офиса при необходимост, със специално разрешение и след проверка на здравни показатели. Последва облекчаване на процеса и работа от офиса само с уведомление, но отново с проверка на здравни показатели. В скоро време ще въведем още по-олекотени мерки, близки до „старата нормалност“, като продължим да полагаме допълнителна грижа за безопасна офиса среда. Използвахме времето докато работим „remote“ да освежим офисите си, адаптирахме ги към противоепидемиологични мерки, така че всеки един колега да се чувства в безопасност и добре дошъл.

Смятате ли, че е безопасно всички да се върнат в офисите след масово ваксиниране?

Предстои да видим какво означава „масово“. А служителите на Мусала Софт вече имат нови работни места: „anywhere”. Адаптацията е взаимна – от страна на служителите ни е гъвкавостта да продължат да работят ефективно въпреки предизвикателствата на не-офис средата, а от страна на компанията е приспособяването на процеси и грижа, така че да се възползваме макисмално от позитивите и да тушираме негативите от новата ситуация. Дали се справяме? Корпоративните ни резултати за 2020 са най-добрите за 20 г. ни история, предстои скоро да видим и резултатите от годишното проучване на мнението на служителите ни, но междинната обратна връзка, която получаваме е позитивна.

Има ли фирмена политика спрямо ваксинирането на всички служители? Например, фирмата да ги впише, така че да бъдат ваксинирани и да се завърнат в офисите?

На първо място, смятаме, че е важно рисковите групи да бъдат ваксинирани първи. В ИТ бранша понякога не оценяваме привилегиите, които ни дава типа ни бизнес – да работим почти без физически ограничения. Иначе, подобно на регулярните ни профилактични медицински прегледи, които продължиха и по време на пандемията и PCR тестовете, които въведохме за желаещите през 2020, без излишни емоции, следвайки здравия разум и ако е смислено, ще улесним желаещите колеги и техните семейства да се ваксинират. Отново, по тяхно желание и без натиск. Междувременно, всички тези българи, които най-много искаха да се ваксинират, го направиха в седмицата със „свободни коридори“ в края на февруари.

Смятате ли че производителят на ваксина е от значение? AstraZeneca, Pfizer – компанията би ли отказала масова ваксинация на служителите си ако ваксината идва от определен производител?

Изборът на производител на ваксина е предмет на лична преценка и всеки индивидуално взема това решение. Ние като компания не сме компетентни да препоръчваме, бихме дали избор.

Редно ли е компанията да задължи служителите си да се ваксинират? Вече има случаи, в които компаниите задължават служителите да ваксинират служителите. Как се процедира, ако някой служител откаже да бъде ваксиниран поради лични убеждения?

Правните норми в Конституцията на Република България и моралните ни принципи изключват задължителното включване на служителите ни в медицински интервенции. Предприемаме мерки за безопасността на колегите и грижата за тях в рамките на закона, свободния избор и здравия разум.

Какво би предстояло в компанията и служителите, ако се окаже, че ваксината действа в срок от 6 месеца, но не повече?

Прекалено рано е да се прогнозира. Следим актуалната информация в страните, в които имаме офиси и клиенти и се водим приоритетно от осигуряване на безусловна сигурност и безопасност за служителите.

При ниски бройки на заразяване бихте ли върнали служителите в офисите?

Извеждането на служителите от офиса беше въпрос на грижа за сигурността и здравето на всички ни. Осигуряваме безопасна среда, ще се радваме скоро да можем да бъдем всички заедно, но няма да наложим задължително връщане в офиса, няма непосредствена заплаха, която да го изисква. Продължаваме процеса на адаптация към „work from anywhere” и всъщност ни харесват новите възможности – пилотираме инициативи, чиято успешност ще можем да измерим в края на 2021. От друга страна сме напълно наясно със средносрочните рискове от изолацията и ги адресираме в максимална степен.

Big Tech компаниите разрешават на служителите си да работят от вкъщи до края на 2021 г. Някои компании дори въвеждат такъв режим завинаги, като Microsoft. Facebook също позволяват такава опция, а Зукърбърг смята, че до 10 години половината от служителите на Facebook ще работят дистанционно. Бихте ли коментирали този тренд?

До началото на 2020 имаше два доста ясно разграничими типа структури – такива, които работят от физически офиси и мрежи от професионалисти. Първите вече бяха започнали да огъвкавяват модела си с работа от вкъщи, привличане на хора от локации, различни от тези, в които имат офиси и т.н. Вървеше се към приближаване на двата модела. Пандемията доведе до масово преминаване към дистанционна работа, махалото изхвърча към едната крайност. Това обаче постави нови предизвикателства към лоялността, интегритета и принадлежността към компаниите. Някои ще се адаптират по-добре от други, но никой няма да преодолее изцяло проблемите на
изолацията в краткосрочен и средносрочен план. Моята прогноза за баланс е в хибриден модел.

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author