25 април, 2024

Сайтът MyHeritage добави инструмент, който използвайки deepfake технология, успява да анимира стари снимки. Новото въведение се начича DeepNostalgia, а резултатът може да предизвика известен смут, поради това, че е напълно възможно да ни демонстрира движенията и мимиките на наши заминали си от този свят близки и роднини. Но отвъд тази най-популярна функция, то DeepNostalgia може да “задвижи” дори Ейбрахам Линкълн. Технологията поставя на дневен ред и друг казус – колко опасно може да бъде едно deepfake видео?

Това се случва докато същевременно управлението във Великобритания обмисля да направи създаването на deepfake видеа нелегално, в случай, че човек не е дал разрешение лицето му да бъде използвано. MyHeritage казват, че умишлено не са прибавили говор в инструмента, като превенция от потенциални злоупотреби.

Инструментът има носталгична насоченост и цел – да върне към живота нашите предци,” пише в FAQ секцията на сайта. “Някои хора намират технологията за доста смущаваща, но пък за други тя действа като магия“.

Определено може да се счита за спорно това, доколко резултатът съвпада с общоприетите норми, но със сигурност успешно демонстрира на какво е способна deepfake технологията, считана от мнозина за много сериозна заплаха пред света и съдейки, че въпреки впечатляващите резултати, тя все още се развива.

Зад DeepNostalgia стои израелската компания D-ID, която използва AI и алгоритми, така че да задвижи лицата и жестовете на старите фотографии. Преди месец, за да почетат рождения ден на американския президент, MyHeritage пуснаха видео с Ейбрахам Линкълн в YouTube. През декември пък, по Channel 4 бе излъчено съобщение от deepfake вариант на британската кралица, поздравяваща нацията за коледните празници. Това послужи като сериозно адресиране към проблема, че deepfake технологиите са силно оръдие за разпространение на фалшиви новини. Същевременно пък, почитателите на възможността да анимират фотографии не спират да ги споделят в Twitter, а коментарите са доста разнообразни между “страхотно” и “емоционално”, и демонстриране на тревожност относно технологията.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Author