23 април, 2024

Софтуерната разработка е всеизвестна с високата си необходимост от добри технологични компетенции. Колкото по-добър е един разработчик, толкова по-добре за продукта и работата. Талантът е силно ценен навсякъде и в продължение на дълги години е на първо място в приоритетите при подбор на служители. Но в последните години все повече се говори за необходимостта от меки умения, тъй като архетипът, че разработчиците са асоциални същества, намиращи се “постоянно в матрицата”, отдавна е развенчан.

Нека започнем с емпания. Това е сериозно качество, което позволява да разберем всеки един член на екипа – неговите проблеми, а по този начин и да се притечем на помощ, така че в крайна сметка проектът да върви напред. Емпатията създава обстановка, в която отсъства всякакъв вид негативност, лоши коментари и подигравки спрямо дадена идея.

Комуникативност. Изключително важна е за добрия екипен дух, но и не само. По време на срещи, независимо дали са между колеги или с клиенти, това е качество, което може единствено да е в полза. Овладяно добре, то отваря много врати. При комуникативността е важно да не се прекъсват другите, да бъдат изслушвани, както и ясно да се изразява позиция и да се предлагат идеи.

Работата в екип е може би най-популярното и търсено умение дори и извън софтуерната разработка. Независимо от сектора, винаги има необходимост да се работи с други хора, следователно и да се комуникира с тях, а това води и до успехи. Когато даден разработчик е отборен играч, то самата работа става по-приятна и носи много повече ползи в бъдеще.

Всеки трябва да е наясно с грешките, които допуска. Те са неизбежни, така или иначе, затова по-добре е да ги приемам и да поемем отговорност. Именно това е следващото качество. Поемането на отговорност е трудно, но помага много в изграждането на характер и подсигурява минимизирането на шансовете за допускане на сходна или същата грешка.

За да е добър в работата си един разработчик, също така е необходимо и да е широкоскроен. Да приема нови идеи, независимо от кого идват. Дори и най-лошите идеи могат да доведат до нещо продуктивно, но за да се случи това, то те не трябва да бъдат отхвърляни директно. Също така, широкоскроеността води и до отварянето на мисълта, приемането на множество опции – това води и до пораждането на още и още идеи, а някои от тях ще доведат и до успех.

Разбира се, най-добрият вариант за един разработчик е да притежава всички тези умения! Който пък изпитва затруднения, то вече масово фирмите предлагат soft skills обучения, защото именно тези качества са от сериозна необходимост. Множество CEO-та споделят мнението, че техническите умения могат да се научат с времето, което компаниите са готови да предоставят. Но липсата на меки умения е нещо друго и именно то прави първо впечатление при интервю за работа.

Също така, не забравяйте да се включите в националното проучване на DevStyleRЗаплатите в софтуерния бранш 2021“, с което ще ни помогнете да придобием изключително важна информация за родния ИТ сектор и компаниите в него – стандарти на бенефити, заплащане, причини за напускане и още много други интересни елементи от индустрията.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author