20 април, 2024

Cognixion, стартъп за невронни интерфейси, въвежда нова категория устройства, комбинирайки Brain-Computer Interface (BCI) и Augmented Reality (AR). Работата на Cognixion върху разработване на продукти за хора с увреждания им е послужила като опит и позволила разбирането на нуждите, което пък води и до създаването на нови адаптивни интерфейси, които също правят технологията по-лесна за използване от всички.

Според проучването на Neurotech.comGlobal NeuroTech Industry Landscape Overview 2020, Cognixion се сред водещите BCI стартъпи, както и сред „Top 21 Neurotech Startups to Watch„, заедно с Neuralink, Kernel и CTRL-Labs (придобити от Facebook за 1 милиард долара).

Достъпно през 2021 г., Cognixion ONE е решение за стимулация на мозъка и прочит на неговата активност, като също така се изпращат сигналите обратно до AR приложението. Възможна е и интеграцията с водещ софтуер за такъв тип изследвания.

Cognition ONE ще включва и augmentative communication app (AAC) и интегриран AI виртуален асистент за контрол и комуникация на автоматизирана домашна среда.

А ето и какво казват някои специалисти:

„Cognixion създава пробив в интерфейса human-machine. Практично и преносимо устройство, което ви позволява да управлявате компютър с мозъка си. Това ще позволи на хората с тежки двигателни и говорни увреждания да говорят със семейството и приятелите си, а чрез интегрирания виртуален асистент да взаимодействат с цифровия и физически свят,“ споделя Том Грубер – съосновател на Siri, бивш ръководител на Advanced Development в Apple.

Бих си помислил, че идеята зад Cognixion One е просто продукт да дълбоко въображение, но всъщност тя е вече реалност. Според мен този продукт ще се окаже наистина, коренно променящ живота на млади и стари хора с различни нива на способности,“ казва Алън Брайгман, основател на Apple’s Worldwide Disability Solutions Group.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author