20 април, 2024

Motional обяви, че вече оперира със самоуправляващи се автомобили по обществени пътища, като се превръща в една от първите компании в света, които го правят. Встъпителното тестване се проведе в Лас Вегас този месец и се състоеше от множество автономни автомобили, които безопасно се движат по кръстовищата, незащитени завои и взаимодействат с други участници в движението, включително пешеходци и велосипедисти.

В преследване на този важен момент, Motional поставя висока летва за индустрията. Техният успех идва след десетилетия на иновации, 1,5 милиона мили и двугодишен процес на самоналагане на оценка на безопасността, който отнема на стотици служители повече от 100 000 часа. По време на този процес Motional активно търсеше външна оценка – TUV SUD, водещ в света независим доставчик на технически услуги с богат опит в оценката на самоуправляващите се технологии, дори получи достъп до системите на Motional, технологиите и операции на компанията. След приключване на оценката си, TUV SUD предостави на Motional първото по рода си одобрение за работа на автомобил без водач.

Не всички системи без шофьор са създадени еднакви. Нашият продукт е продукт на десетилетия иновации, безмилостен ангажимент към безопасността и процесите, повече от милион мили изпитвания и строг външен преглед“, коментира Карл Ягнема, президент и главен изпълнителен директор на Motional. „Ние сме една от първите компании в света, които остават без шофьор. Това е значителна стъпка по пътя ни да направим превозните средства без шофьор безопасни, надеждни и достъпна реалност.

Изграждането на обществено доверие в превозните средства без шофьор е от решаващо значение. Технологията има силата да спаси милиони животи, но за да се превърне този потенциал в реалност, широката общественост трябва да се довери и да го възприеме. Процесът на Motional демонстрира безопасността на своите системи и може да изгради доверие сред потребителите.

По време на 18-месечния си одит на системите на Motional, експертите на TUV SUD интервюират служители, разгледа подробни проекти на архитектурата за безопасност, анализират процесите на тестване и резултатите, разглеждат процедурите за обучение, както и оценяват квалификацията и уменията на екипа. Полученото първо по рода си одобрение е свидетелство за стабилността на технологията на Motional. Тестването се е провело без шофьор, но със стюард за безопасност на пътническата седалка, който наблюдава маршрута и има възможност да спре автомобила. Така или иначе, по време на оценките и тестванията не се налага принудителното спиране на автомобила нито веднъж.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author