20 април, 2024

Да си senior разработчик в един ставащ все по-технологичен свят означава да си сред горните позиции в сектора, които носят своите отговорности, но и своите облаги. Тук заплатата е на високо ниво по цял свят и специалистите от тези позиции водят добър стандарт на живот. Но колко се изкарва, да речем в САЩ и Германия, или пък във Великобритания?

Един senior разработчик в САЩ може да взима стабилна заплата, която разбира се варира и в зависимост от града, в който се намира, а и от компанията. За пример – годишната заплата предлагана от Enterprise Peak е 180 000 долара. От Atlassian пък 167 000 долара, а от SAP 150 000 долара, според сайта Indeed, който посочва и че 71% от синиърите смятат заплащането им за достатъчно спрямо разходите, които имат. Колкото до градовете – най-високо платените за тези позиции са Вашингтон, Ню Йорк, Сан Диего, Далас и Чикаго в тази последователност. Ако сте софтуерни инженери пък, то тогава без проблем можете да прескочите бариерата от 200K и ако работите в Uber, годишната ви заплата да достига 230 – 240 000 долара.

В Германия пък синиър разработчиците взимат средно по 64 000 евро годишно. Макрималната стойност на заплатите пък може да достигне до 80 – 90 000 евро, според сайта PayScale. Според salaryexplorer пък, средната заплата на година е 74 000 евро. Това е тренд, който се очаква да се покачва на всеки 5 години и през 2026 г., тези 74К да достигнат средно на година 83 000 евро.

Великобритания е друга интересна страна, която винаги попада в сравнения и статистики, като за там можем да каже, че PayScale поставят сума от 51 000 паунда средно на година, а максимумът е от 80 000 паунда. Senior разработчиците във Великобритания са 90.9% мъже, 8.7% жени и 0.4%, които предпочитат да не се определят по под. Най-влиятелното и търсено умение пък, което може да повлияе на заплащането е свързано с microservices. Важно е и да се отбележи, макар и донякъде логично, че в Лондон заплатите са най-високи и специалистите там могат средно да изкарват с 33% повече годишно в сравнение с други градове.

Тук можем да споменем и Северна Македония, защото е интересно – месечната заплата там е около 45 000 македонски денари, като по принцип тази сума може да достигне и около 60 000, в зависимост от професията, компанията и т.н. 45 000 обърнато в долари прави към 880 долара. Тук salaryexplorer не подчертава senior позициите, а изчислява средно за разработчиците. Единствената средна заплата от 60 000, която може да се забележи е на Software Development Manager. Като цяло можем да заключим, че в Македония стандартът е доста по-нисък, в сравнение с Гърция, където в Атина Senior Software Engineer ще взима годишно по 35 000 евро средно изчислено, високите заплати за Senior позициите достигат и 50 – 55 000 евро.

Колкото до България, не забравяйте че можете да помогнете на DevStyleR именно в това проучване – заплати и бенефити. Важно е както за нас, така и за ИТ сектора да разгледаме в дълбочина някои от важните аспекти отнасящи се до работещите специалисти. Участвайте във втората част на националното ни проучване “Заплатите в софтуерния бранш”, като попълните въпросника! Включването е анонимно, а вашето мнение е от голямо значение за нас!

Ако желаете и вие да споделите мнение, може де попълните анкетата по-долу:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author