23 април, 2024

Виктор Андонов е CEO на Devexperts и има дългогодишен опит в технологичния сектор, свързан с мениджърски и лидерски позиции.

Какво е усещането да сте сред водещите в тази класация за ТОП Мениджър?

Приятно е когато колегите уважават постиженията ви. Аз твърдо вярвам, че хората се учат от успехите си много повече, отколкото от своите грешки. Ще ви дам пример от личния си живот. За да станете инженер в Техническия университет трябва да вземете 52 изпита. Какво направих аз, за да се подготвя за първия изпит, за който имах пет дни. Три дни и половина подреждах лекции статии, книги и така нататък и накрая ми остана ден и половина, през който не успях да прочета и 20% от материала. Изнервен отивам на следващия ден на изпит – линейна алгебра, проф. Топенчаров. За да не се притеснява публиката, да, взех го с 5.50, но го отчетох като огромна грешка. Познайте какво се случи с останалите 51 изпита – абсолютно същото. Така че учете се от успехите си и когато ги имате, радвайте се, нямате причина да сте скромни.

Кои са задължителните качества, които един специалист във Вашата професия трябва да притежава?

За софтуерен инженер, любов, упоритост, малко лудост, талант също помага. Професията не е лесна, но носи голямо удовлетворение. Горещо ви я препоръчвам, ако сте на кръстопът да изберете жизненото поприще.

Имате ли златно правило, което прилагате в работата си?

Любимо правило ми е: „Няма начин да няма начин“. Прилагам го от седми клас. Често роднини, приятели, колеги са заявявали, че нещо не може да стане. Много случаи съм ги опровергавал, но трябва да отбележа, че преди да започнете е добре да прецените дали една цел си заслужава усилията. Не е срамно, ако установите по средата, че си губите времето и я прекратите, и приключите преследването. Това не е провал, а е печалба на останалото време, което щяхте загубите, за да постигнете нещо, което така или иначе не си заслужава.

Кои са най-добрите начини за справяне с предизвикателствата?

Когато има предизвикателство, анализът е най-важен. Спокоен анализ на проблемите потвърдени от данни е нещо безценно. Не позволявайте лични мнения на колеги и авторитети да ви се представят като факти. Проверете и намерете данни, които ги потвърждават. Също така не забравяйте, че предизвикателството е възможност, ако имате късмета да сте подготвен.

Съвет към стартиращите във Вашата професия? Как се става успешен в ИТ сектора?

Успешен се става с 90% късмет, а останалите 90% са упорит труд. Колегите математици веднага ще скочат и ще ме критикуват, че проценти не се смятат по този начин. Но пък аз ще им отговоря, че правилата за успех в бизнеса, особено за ИТ индустрията не винаги следват математическите правила.

Какво си пожелавате в професионален план за 2021 г.?

Пожелавам си една успешна и скучна година!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,
Author