20 април, 2024

Радостин Чолаков е едва на 15 години, а вече е признат за един от най-големите таланти в програмирането. Той се занимава с разработка на мобилни приложения и софтуерни проекти, като дори е отличен от Google, а през 2019 г. работи по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което прераства в мини-социална мрежа. Лауреат е на българската олимпиада НОИТ и е съорганизатор на технологични събития. Радо има повече опит и талант от множество програмисти на 30 или отвъд. Но важното е, че дори да е спряган за бъдещия Марк Зукърбърг или Стив Джобс, неговият стремеж е да бъде просто бъдещият Радо. 

Откъде най-напред се появи интересът ти към технологиите? 

Още от малък когато виждах хора с лаптопи и телефони, винаги ми е било интересно да ми покажат нещо или да гледам отстрани. Когато получих лаптоп, започнах да се ровя в Google за различни теми и интересът ми се появи. Дори помня, че първият ми сайт, който измислих, беше свързан с планетите от нашата Слънчева система. Разбира се, бе доста детско, но все пак винаги съм се старал да се интересувам от различни неща. Друг фактор е, тъй като произходът ми е от село Барутин, че нямаше кой да ми помага или при кого да ходя на уроци. Моментът в който имах достъп до интернет, веднага започнах да търся кое как да се направи. Сам започнах да се интересувам от технологиите и да чета за тях. Към самото програмиране пък се запознах покрай съпругът на леля ми. И двамата са програмисти и когато ни дойдоха на гости веднъж, видях че пишат код. Стана ми изключително интересно и ги попитах какво правят и дали аз мога същото. Точно така започна самото програмиране и след това отново напълно сам продължих да търся в интернет. 

Какво представлява АзБуки.ML и как стартира работата по платформата – откъде ти хрумна? 

Това е платформа, която предоставя софтуери за обработка на език – NLP (natural language processing). Общо взето самите програми правят граматичен анализ, могат да анализират дали един текст е положителен или отрицателен, text summarization и т.н. АзБуки обединява всичко това, така че аз предоставям тези услуги като API, а оттам различни компании, организации и хора с интерес могат да използват това API като интеграция в техните продукти. Има изключително много приложения. Виждал съм и други платформи, като Google Cloud NLP, Amazon Comprehend – подобни софтуери, но за английски език. Няма поддръжка на български. Реално ми се наложи да използвам Google Cloud NLP за мой страничен проект и оттам дойде идеята ми да има вариант и с български език. Колкото и да сме малки като държава, употребите могат да са много.
Когато кажа на хората „анализ на езика“ и те си представят
глаголи, прилагателни, наречия… Това е така – имам и граматичен модул, който прави анализ на части на речта, но моят анализ е в основата на много по-интересни неща. Например, ако един сайт за продажби използва платформата, може да направи анализ на коментарите в сайта и да се разбере дали продуктът е добър, дали се харесва на хората, защо не го харесват и т.н. Могат да се автоматизират много задачки, които ако трябва реално да се извършват от човек, ще отнеме много време някой да изчете хиляди коментари. Също така, модулът за резюмиране на текст или text summarization – при новинарски статии това може да е много полезно. Ако четеш много новини, ще е отегчително да преминеш през 15 дълги статии по дадена тема, но ако има приложение, което да ти ги представи накратко с най-важната информация би било полезно. Google News има нещо подобно, но като цяло моята идея е просто да има поддръжка на български език. 

Ако някой вземе твоя продукт и разработи една новинарска платформа, да речем, може по тема да селектира и систематизира най-важното? 

Могат да се дадат различни примери. Общо взето идеята е в платформата да има различни модули, които да изпълняват различните обработки на езика, за да може след това някой да ги използва. От друга страна, “sentiment analysis” или определянето на настроението в даден текст може да се използва и от социални платформи, така че да се хващат негативни постове и коментари. Както бяха изтрити на Тръмп дадени постове. За такива неща може да се намира приложение, но също и от научна гледна точка, защото подобни неща в България не са добре развити и правени, и когато ти започнеш да правиш нещо на едно по-добро ниво, трябва сам да си набавиш информация. След това пък тези ресурси можеш да ги предоставиш и да са полезни на друг. Например, в Софийския университет ми казаха, че биха използвали АзБуки в лекции по лингвистика. Това за мен е страхотно. 

АзБуки изглежда е сериозен инструмент, който с малко усилие и от чужда страна може да се използва в много насоки свързани с български език. Може ли да се имплементира като Speech to text инструмент? 

Може да се направи, разбира се. Бих искал да има такъв модул. В момента все още платформата е в разработка и още не съм стигнал до този момент за Speech to text или text to Speech, защото фокусът ми е в другите модули. Един журналист ми каза, че има такива предложения и на български език, но са с много малка точност. Но пък АзБуки може да се използва от граматическа гледна точка като намира грешки – пунктуационни, граматични, които да бъдат поправяни и да се повиши точността дори на вече съществуващи решения. С малко въображение, много хора могат да имплементират АзБуки за много неща. 

Сам ли разработваш всичко или имаш помощници? 

По принцип винаги като започвам проект го започвам по моя идея и сам. Същото важи и за АзБуки, но приветствам хора, които да помагат. В момента сме хем в процес на разработка, но същевременно търсим и партньори, а клиенти на платформата също са добре дошли. Приветствам всички, които имат интерес. Откакто започнах, вече имам няколко приятели, които се включват в разработката. От професионална гледна точка АзБуки.ML изисква много познания за езика, а за това си трябва експерт. Аз не мога да твърдя, че сам човек може да направи нещо толкова голямо. Има професори от СУ и БАН, които много харесаха идеята и ми помагат от научна гледна точка. 

Какви технологии използваш в разработката? 

Моделите са базирани на Machine Learning и използвам TensorFlow, който работи с Python. Има и цял друг куп от различни неща, които съм използвал. Cloud технологии, като Kubernetes за хостване в Google, за front-end използвам React.js, въпреки че сайта ни е демонстративен, а основният продукт ще се предоставя през API

Какво друго ти е интересно от технологичния свят? С какво би работил и експериментирал, както и по какви други проекти си работил? 

Винаги когато работя по нещо подхождам с експериментаторски дух и подхождам към нови и нови неща. До момента съм разработвал много, наистина. Преди АзБуки работих по една мобилна платформа AnyGoal, където можеш да си записваш напредъка по всякакви задачи. Имаше доста интерес и прерасна в нещо като мини социална мрежа. Трябваше да го ъпдейтна, за да могат хората да качват видеа и т.н. Разработката бе с Flutter и Dart. Освен това съм правил много уеб приложения. Имам благотворителен уебсайт, който е направен за фондация „Усмивка за Африка“ и в него хората могат да даряват за различни кампании. Правил съм и мобилни игри, много други сайтове, плъгини за Chrome и какво ли още не. Имайки експериментаторски дух са ми интересни и новите технологии като AR и VR. Виждам много потенциално развитие там. Например започнаха да излизат различни умни очила, но са твърде ограничени, а можем да предположим, че след време могат да бъдат новите телефони дори. Би ми било интересно аз да разработвам и създавам такива футуристични неща. Също така съм се забавлявал много със Siri, Google Assistant и т.н. Донякъде и оттам дойде идеята за АзБуки, защото с тях трябва да си говориш, но ги няма на български. 

Доста проекти изброи. Доколкото разбирам, всичко това е самоинициативно? Сам решаваш и пробваш в различни насоки? 

Почти всички проекти съм започвал и развивам сам, да. От гледна точка на полезност, обичам когато работя по проект, който да е полезен по един или друг начин. Когато правиш софтуерен проект, много повече пъти се проваляш преди да успееш с нещо, което хората ще използват. Но дори и да не достигне до кой знае колко хора, двете цели които ме водят при старта на нещо ново са – да ме обогати и да е полезно. 

Всяко начинание носи някакъв опит, а в тази сфера едно от най-важните неща е да действаш сам и да опитваш да счупиш това, което си направил. 

Точно така. Това го виждам все повече. Разбира се, звучи странно 15 годишен да казва „едно време“, но аз мога наистина да кажа, че едно време съм правил определени грешки, от които съм се научил в последствие. Понякога ми се смеят когато казвам „аз съм правил тези грешки, вие не ги правете“. Обикновено ми казват „ти пък все едно си старец, че да ни даваш мъдрост“. Но аз вече почти 6 години програмирам. Малко или много този опит наистина е полезен. Дори проект по който съм работил и не се е получил, пак е носил много опит. 

Една голяма част от ИТ сектора няма и 6 години опит, така че си в правото. В момента е много модерно да изкараш бързи курсове и да стартираш работа, за това наистина повечето в бранша са с между година и три години опит. Ето, че ти можеш да си позволиш да казваш „едно време“. Въпреки, че си само на 15 ми прави впечатление, че с теб говорим за кариерно развитие, имаш опит и си работил и по повече проекти в сравнение с много 30 годишни програмисти. Печелил си конкурси и състезания, отличен си от Google, съорганизатор си на събития… Мотивацията ти явно е огромна. 

Колкото до събитията, помагам на GDG фестовете. Още първата година им писах дали мога да получа билет, след като съм на 12 г. Когато разбраха повече за мен те самите ми дадоха безплатен вход и ме поканиха да се включа. Така се запознахме и се обвързах с тяхната работа. 

Всъщност, съвсем наскоро ти отново участва на GDG събитие? 

Да, имах лекция, която бе с тема Machine Learning и NLP – обработката на естествени езици и как от техническа гледна точка тези неща се правят. Целта на лекцията е да въведа както тези, които са нови в материята, така и тези, които искат да разберат повече или т.нар. най-добри практики. В YouTube може да се гледа и запис на лекцията

Виждаш ли в своите връстници същия нюх и дух към технологиите? Говоря са съучениците ти в Математическата гимназия. За тази възраст е по-популярно да гледаш да се забавляваш, да играеш компютърни игри, да излизаш с приятели (изключвайки пандемията). Какво е впечатлението ти? 

Има хора, които дори да нямат опита, имат този дух да се научат. Искат много да се развият, но са малко на брой. С риск да обидя някого, по-голямата част от хората, не конкретно тези от Математическата гимназия, а по принцип, някак си не им се започва – дори и да искат да направят нещо. Казват „аз ще направя това и това, ама не сега“. Това много ме дразни и често съм аутсайдера поради тази причина. Мисля, че манталитета на масата трябва малко да се подобри. Разбира се, има и изключения, но като цяло това е картинката. 

Може би повечето дори няма да разберат ти какво си направил и постигнал. Но така като гледам, едва ли нещо ще те спре. Играеш ли компютърни игри? 

Не. Като цяло нямам интерес. Нямам и много време, де. Още в началото споменах, че децата когато получат компютър, теглят сума ти игри. Аз също съм имал и съм играл, но никога не съм имал запален интерес. Налагало ми се е, когато е трябвало, да играя с брат ми и да го забавлявам, но когато аз лично седна на компютър или телефон, мен ме влече да правя друго. В момента около мен има три лаптопа и нито една игра на тях

А разработката им интересна ли ти е? 

Всъщност Game Development не го отричам както самото играене на игри и дори съм правил мобилни такива. Например, имах игра за шах, която направих за упражнение, имах и друга. Нямам нищо против разработването на игри и когато съм имал времето съм се занимавал. Но ако имам компания някой ден, не бих искал тя да се занимава основно с Game Development. Все пак ако някой сега ме попита как да си направи игра, веднага ще можем да завържем разговор. Мога да му препоръчам фреймуърк и т.н. 

В момента Unity и Unreal Engine са много популярни и не изискват много кодене. Какво е мнението ти? 

На Unity съм правил една или две игри, но отново с кодене. Знам, че той има визуален редактор и можеш да работиш без да кодиш. Не ми харесва. Използвал съм и други такива софтуери, но наистина предпочитам да седна и да си го напиша, за да имам пълен контрол над всичко. Освен ако не е нещо много простичко и в същото време би било по-удобно и бързо с визуален редактор. Ако е гейм чейнджър, да. Но не и по принцип. 

Имаш ли други хобита освен технологиите? 

Хората често ме питат какво правя в свободното си време, защото мислят, че коденето ми е нещо като работа. А всъщност не е така – основното ми хоби са технологиите. Работя много, да, но не съм фанатик – от тези, които дори не излизат от вкъщи. Много ми харесва възможността да изляза навън и малко да се разходя, да подишам чист въздух. В момента съм в Барутин и планината си е планина. Също така прекарвам време със семейството ми. 

Спомена, че водиш курсове? Школа в училището. Как твоите връстници възприемат това, след като сте на една възраст, но ето, че ти им преподаваш? 

Специално за школата, там са точно хората, които ме подкрепят и също искат да се занимават с технологии. Приемат ме по начин, по който ги вдъхновява, предполагам. Опитват се да научат нещо от мен и да следват тези стъпки, защото може да нямат опит, но когато виждат, че аз имам – то те се опитват да черпят от мен. 

Как се виждаш след 10-15 години? При положение, че в момента си супер навътре в нещата и работиш по много проекти и 100% си по-добър от много, които са на 30 г. Следователно – как ти се виждаш на тази възраст? 

Споменахме за други, които обичат да си губят времето по разни начини. Аз не обичам. 30 години е двойно на колкото съм живял досега, хаха. Виждам се като човек, който е стартирал софтуерна компания, която прави нови неща с нови технологии – AI, AR, VR и т.н. Надявам се да стане. Технологии, които да са полезни. В някои медии се казва „той е българският Марк Зукърбърг“, но това ме дразни. Да, Facebook е супер успешен, но донякъде води до много проблеми и не знам дали искам да създавам подобни проекти. Или пък са ме наричали “Бъдещият български Стив Джобс”. Това е прекрасно, но аз най-вече се стремя да стана бъдещия Радо. 

Видео с демонстрация на АзБуки.ML можете да видите ТУК

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author