20 април, 2024

Търсенето на Chromebook продължава да нараства изключително сериозно, след като множество семейства търсят евтини компютри за работа и училище. Но не е единствено Chromebook. През Q4 доставките на компютри достигнаха 143,7 милиона, което е с цели 35% повече в сравнение със същия период миналата година, според анализаторската компания Canalys. Компютърните доставки също са нараснали със 17% до общо 458,2 милиона бройки за годината, докато както бизнесът, така и потребителите се опитват да намерят правилните инструменти за работа и учене.

Canalys включва и таблети в своя анализ като Apple iPad отчита 19,2 милиона от общите доставки, които са 52,8 милиона – с 41% повече от преди година.
За годишния период Amazon доставя 6,5 милиона таблета, докато Lenovo – 5,6 милиона от своите таблети. Lenovo са най-бързо развиващите се, докато Huawei преживява 24% спад на годишна база. Китайският доставчик е единствената компания, която отбеляза годишен спад на пратките. Като цяло, таблетният сегмент отбелязва 54% ръст на годишна база.

Все пак, таблетите водят по доставки пред Chromebook устройствата, сред които пък най-продавани се оказаха HP с 3,5 милиона за Q4 и с 235% ръст на годишна база. Lenovo пък отбелязват 1,766% ръст при доставките на Chromebook с 2,8 милиона бройки.

Dell, Acer и Samsung също отчитат двойни и тройни подобрения в доставките на Chromebook, в сравнение с преди година. По този начин, за Q4, Chromebook правят 287% повече от периода 2019 г.

Търсенето на Chromebook е отвъд покрива“, казва research директора на Canalys Рушаб Доши.

Тъй като много страни са принудени да ускорят своите планове за цифрово образование след допълнителни блокировки, училищата и университетите настояват за лесни за внедряване решения, а цифровите предложения на Google за образование се оказват доста популярни сред конкурентните платформи, особено в САЩ и Западна Европа , “ споделя Доши.

Според изранието ZDNet, Chromebook може да е популярен сега, но предстои нов конкурент с отговор – Microsoft с техния Windows 10X.

Windows 10X е по-лека версия на Windows, която ще дебютира на компютри през 2021 г. Първоначално Windows 10X ще бъде за компютри, базирани на Intel, но поддръжка на Arm се очаква и в бъдеще.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author