19 април, 2024

Помните ли социалните мрежи преди Facebook, Twitter и Instagram? Ето и един пример – Friendster и нейният създател Джонатан Ейбрамс. Платформата се счита за първата социална мрежа, но Ейбрамс има сериозни съмнения в нейната работа и поради тази причина я считал просто за експеримент. Грешка, която освен костването на много пари, със сигурност е довела и до множество безсънни нощи.

Ейбрамс създава също Achoo, софтуерен инструмент, както и Hotlinks през 1999 г. – bookmarking общност, в която потребителите могат да шерват помеждуси това, което всеки е запазил или bookmark-нал. Но след тези авантюри, все пак, създателят им има и идеята да внедри елементи от реалния живот в онлайн услуга, използвайки истински имена и снимки на хората. Така се заражда и Friendster.

След разработването на прототипа приятелите му го обеждавали, че това е доста глупава идея, но все пак платформата се разрастнала до милиони потребители едва в първата си година. Такъв успех няма как да остане незабелязан и Google предлагат закупуването на Friendster за 30 милиона долара в акции. За равносметка, в момента те имат стойност на 1 милиард долара.

Все пак, високопоставените и влиятелни инвеститори обещали на Ейбрамс да превърнат Friendster в мулти-милиардна компания и съответно той отказал продажбата на Google.

Ако бяхме продали компанията ни на Google, вземам предвид факта, че в крайна сметка Orkut, Google Buzz и Google + не успяха да станат успешни,“ успокоява се Ейбрамс. Въпреки това обаче, Friendster в крайна сметка бива продаден на компания в Азия, която пък продава патента на не кой да е, а самия Марк Зукърбърг.

Разбира се, Ейбрамс съжалява, защото вече осъзнава големия потенциал на компанията за успех.

Аз бях лидер на индустрия, която ние създадохме, а имаше такъв разочароващ развой,“ споделя Ейбрамс. В крайна сметка Friendster губи пазарната борба с конкуренцията, а решениято да не се продава на Google е една от легендарните истории сред основателите на стартъпи. По този начин, добре подготвената идея на Friendster служи за основите на Facebook.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author