19 април, 2024

Ячек Босиаки работи в ИТ индустрията вече 6 години. Той стартира от тестването, като преминава през бизнес анализа и до ден днешен разширява своите умения в програмирането в Java. През годините, той придобива и опит в UX сферата, а също така е обучавал по бази данни и application execution процеси с Java. Той бе и един от многото лектори на Java2Days 2020 конференцията.

Г-н Босиаки, това е първата ви конференция за 2021 г. и също така първото онлайн издание на Java2Days. Какво мислите за цялото виртуално преживяване?

Мисля, че най-големият проблем е, че не мога да видя публиката. Не мога да забележа дали им е скучно, за да сменя темата или да пропусна определена част от материала, защото не е нещо, което ги интересува, или пък да им задам някакви въпроси. Мисля, че контактът с публиката се чувства много по-добре, когато се случва лице в лице.
Единственото нещо, което може да се направи сега, е да преглеждаме от време на време чата и да проверяваме дали има някакви въпроси или дали хората говорят за нещо. Това може би е малко разсейващо по време на презентация и може да създаде неудобство.
Но от друга страна мисля че е добре, че никой не говори по време на презентация на заден фон, както и никой не се разхожда из помещението, търсейки място. Можем просто да се съсредоточим върху презентациите си и да направим това, което трябва. Всичко има предимства и недостатъци.

Работите за DataArt, можете ли да ни кажете повече за Вашия работен процес и работата в компанията?

Работя там от около една година и оттогава се занимавам с един и същи проект, който е за e-commerce компания. Ние сме 6 души в екипа плюс Product Owner и мисля, че всеки от нас е имал наистина добър и солиден опит, преди да се присъедини. Работата в този екип е наистина страхотна, защото всеки си знае задълженията и никой не трябва да обучава никого, а също така хората не се колебаят да помолят за помощ или да обяснят нещо, защото всички знаем, че няма как някой да знае абсолютно всичко. Културата е страхотна, обичаме да си правим шеги. Може би не точно сега, защото работим от вкъщи, но дори и в тези тежки времена направихме няколко онлайн срещи след работа, само за да се забавляваме или просто да проведем някои лични разговори, които не са свързани с работа и проекти.

А какво ще кажете за Вашата лекция на конференцията. Тя бе „How to write code efficiently?“ Можете ли да опишете на нашите читатели кои са най-ефективните начини за писане на код, има ли тайни?

Мисля, че най-важното е да превърнете добрите практики в навик, така че те да се случват автоматично. За да постигнете това трябва да имате предвид, че по време на кодене, винаги израствате в уменията си и се развивате. Така че бъдете отворени за нови неща и се опитайте да постигнете вашите цели. Автоматизирайте някои процеси по време на ежедневната си основна работа, защото мисля, че това е най-добрият начин да включите навиците си в начина си на работа.

А има ли често срещани грешки, които трябва да се опитаме да избегнем?

Мисля, че повечето грешки, допуснати по време на кодене, са свързани с това, че хората не обичат да спират работата си, за да потърсят в Google решението, което могат да имплементират по-късно. Мисля, че не е проблем, че в началото някои са по-бавни, защото търсят информация. Във времева перспектива това е много по-ефективно. Да, сега ще загубите около 15 минути, но след половин година ще бъдете много по-добри.

Накратко казано смятате, че най-добрият начин е да се работи стъпка по стъпка, докато не се натрупа достатъчно опит. А какви са Вашите прогнози за 2021 година? Ще станем ли свидетели на някакви огромни и значими технологични новости?

В момента най-големият шум е за Apple M1 чипа. Той работи наистина ефективно, така че това може да накара повече програмисти да се пренасочат към Apple устройствата, а също така може да доведе до повече специализирано за Apple програмиране. Не мисля, че в програмните езици ще има големи промени, защото  имаме наистина стабилен пазар с добре установени технологии. Може би най-голямата промяна беше, когато класическият обектно-ориентиран програмен език включи също Lambda изрази и функционално програмиране, защото трябваше да направи някои неща по-ефективни.
Във връзка с програмирането за следващата година не съм толкова запознат, за да спекулирам за вероятни промени. Мисля, че повечето ще бъдат хардуерни, които ще ни позволят да подобрим работата си. Със софтуера имаше няколко революции през последните няколко години и сега нещата са малко по-спокойни.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author