25 април, 2024

Gartner публикува своята прогноза за световните разходи за ИТ, според която, секторът ще нарасне с 6,2% през 2021 г., балансирайки спада от 3,2% за изминалата година, причинен от пандемията. Така, според изследователската компания през настоящата година ще бъдат достигнати 3.9 трилиона долара.

Gartner отбелязва, че през 2020 г. ентърпрайз предприятията са се фокусирали върху максималното съкращаване на съществуващите бизнес операции и са били пронудени да инвестират само в критично важните, вместо в разширяване или нови технологии.

Въпреки това ИТ директорите вече имат възможността да започнат да мислят за разширяване на своите ИТ бизнеси в полза на растежа и възстановяването.

Gartner прогнозира, че всеки ИТ сектор ще се върне към растеж през 2021 г. Например, Data Center Systems сферата се очаква да се покачи с 6,2%. Enterprise Software, след спад с 2,2% очаква да бъде посрещнат от 8,8% за предстоящата година. В областта на устройствата ще има ръст от 8,8%, което Gartner отдават на необходимостта от дистанционна работа и образование. IT Services6% ръст, а Communication Services4,5%. Изследователите хвърлят поглед и към 2022 г., като според техните очаквания, ръстът от 2021 към 2022 г. предстои да бъде 4,6%.

Това са добри новини за целия световен ИТ сектор, разбира се и за националните такива, защото това означава, че освен ако не стане нещо, което светът отново не очаква, то технологичния сектор успява бързо да се пребори с последствията от пандемията и да възвърне едни добри темпове.

Според Джон-Дейвид Ловлок, Research VP на Gartner, най-голямата промяна през тази година ще е свързана с това как точно се финансира ИТ сектора, а не колко се финансира. Много по-концентрирано и внимателно разпределяне на средствата и прилагането им на правилните места.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author