20 април, 2024

Google е в противоречие с австралийското правителство, откакто то започна да работи по задължителен кодекс за поведение, който ще изисква Facebook, Google и други да плащат на новинарите за използването на тяхно съдържание. Според The ​​Sydney Morning Herald, технологичният гигант би стигнал чак до напускане на континента, ако бъде принуден да плаща за новини.

„Ако тази версия на кодекса се превърне в закон, това няма да ни даде никакъв избор, освен да спрем достъпа до Google Search в Австралия“, казва Мел Силва, управляващ директор на Google в страната, на Сената по време на изслушване.

Държавните органи преговаряха за споразумение, което би направило плащанията доброволни. След като обаче видя въздействието на пандемията върху приходите от реклами на новинарската индустрия, правителството промени плановете си и обмисля да направи плащанията задължителни. В отговор Google публикува отворено писмо през август 2020 г., в което предупреждава потребителите, че безплатното търсене и услугите на YouTube са „изложени на риск“ в страната, ако правителството изпълни предложения закон. Технологичният гигант също отказа плановете си да стартира куратор на News Showcase в Австралия.

На въпрос относно обявлението на Google, премиерът Скот Морисън каза: „Хората, които искат да работят със закона в Австралия са добре дошли. Но ние не реагираме на заплахи. “

Силва отрича изявлението й да е било заплаха. „Това е реалност“, каза тя, пояснявайки, че изтеглянето на Google Search в страната е „най-лошият сценарий“. Тя каза, че извършването на плащания до новинарски сайтове за съдържание би нарушило бизнеса на Google, а предложението „ще създаде несъстоятелен прецедент за бизнес и цифровата икономика“. Тя добави: „Това не е съвместимо с това как работят търсачките или как работи интернет.“

Освен Google, Facebook също се противопоставя на задължителните плащания от самото начало. Социалната мрежа не заплаши да напусне Австралия, ако предложението стане закон, но вече няма да може да предлага новини като продукт.

Тагове: , , , , , , , , , , ,