19 април, 2024

Широка коалиция, съставена от водещи компании в сферата на технологиите и здравеопазването обявиха създаването на Vaccination Credential Initiative (VCI) – инициатива, която има за цел да осигури дигитален достъп на лицата до техните данни за ваксинации. Особено интересен е фактът, че инициативата стъпва на отворени стандарти.

В инициативата се включват The Commons Project Foundation, MITRE, Oracle, Salesforce, Safe Health, Cerner, CARIN Alliance и други.

На практика текущата системата не е готова да осигури удобен достъп, контрол, споделяне и верифициране на записаните данни за ваксинациите.

Това е и причинатa членовете на коалицията VCI да работят съвместно, за да осигурят дигитален достъп до записите за ваксинациите, използвайки отворени и така наречените SMART Health Cards спецификации, базирани на стандартите W3C Verifiable Credential и HL7 FHIR. За целта се използва SMART Health Cards Framework.

Крайната цел е гражданите да притежават криптирано дигитално копие на техните имунизационни данни, които да се съхраняват в дигитален портфейл (digital wallet – бел. ред.) по техен избор. Лицата, които не притежават смарт телефони могат да използват разпечатка с принтирани QR кодове, съдържащи W3C данни, които осигуряват достъп.

Все още обаче не е ясно дали се предвижда иновацията да бъде достъпна за всички граждани или само за тези в САЩ. Едно обаче е, ясно, че използването на отворените стандарти за т.нар. Дигитални паспорти е стъпка в правилната посока.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,