19 април, 2024

С последната актуализация WhatsApp завършва асимилацията си с Facebook. Тъй като Facebook и WhatsApp стават едно, потребителите на приложението за съобщения се монетизират в по-голяма степен от преди и това би трябвало да е тревожно за тези, които търсят поверителна комуникация.

До скоро потребителите на WhatsApp можеха да не приемат да споделят телефонния си номер с Facebook, но занапред това ще бъде задължително. Потребителите трябва да се съгласят с новите условия в рамките на 30 дни, иначе няма да могат да използват акаунтите си.

До преди актуализацията от 4 януари условията на  WhatsApp посочват следното:

„Уважението към вашата поверителност е кодирано в нашето ДНК. Откакто стартирахме WhatsApp, се стремим да изградим нашите Услуги, като следваме силни принципи за поверителност.“

„Въпреки това, вашите WhatsApp съобщения няма да бъдат споделени във Facebook и виждани от друг. Всъщност Facebook няма да използва вашите WhatsApp съобщения за каквито и да било цели, освен за да ни помогне да осъществяваме и предоставяме нашите услуги.“

Rakuten Viber изрази възмущението си от последната актуализация на поверителността на WhatsApp.

„Последната възмутителна актуализация в политиката за поверителност на WhatsApp принизи термина „поверителност“ до нулата. Актуализацията демонстрира не само колко маловажна е поверителността на потребителите за WhatsApp, но изглежда като нова демонстрация на неуважение към потребителите, която без съмнение ще продължи да се развива и в бъдеще. Днес съм по-горд от всякога с политиката за поверителност на Viber, призовавайки всички, които виждат себе си като нещо повече от източници на данни, продан на предлагащия най-висока цена, да преместят своите съобщения и обаждания във Viber.“ , каза Джамел Агауа, главен изпълнителен директор на Rakuten Viber.

Ето и кратка съпоставка на WhatsApp с подобни платформи.

Тагове: , , , , , , , , , , ,