23 април, 2024

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) използва нови технологии за лицево разпознаване, които могат да виждат през маските с “обещаващо” ниво на точност. Това означава, че пътниците могат да преминават през летищата, без да е необходимо да разкриват устата и носа си при граничните проверки.

Опитите бяха организирани като част от ежегодно състезание за биометрични технологии, организирано от Дирекцията за наука и технологии (S&T), която е звеното за научноизследователска и развойна дейност в рамките на DHS. Всяка година от 2018 г. състезанието събира експерти и доставчици на технологии, за да тестват първокласни биометрични системи и да се уверят, че са изправени пред предизвикателствата, породени от използването на технологията за лицево разпознаване в различни сценарии.

Тази година, в отговор на новите мерки, внесени от пандемията COVID-19, състезаниетo се фокусира върху оценката на способността на системите за изкуствен интелект надеждно да събират и съчетават изображения на лица, носещи различни типове маски, с оглед на евентуалното разгръщане на технологията на международните летища в цялата страна.

По време на 10-дневно събитие бяха тествани 60 конфигурации за разпознаване на лица с помощта на почти 600 доброволци от 60 различни страни. Изпробваните технологии представляват комбинация от шест различни системи за събиране на изображения, съчетани с десет различни алгоритми за съвпадение. Те са оценявани по критерии, вариращи между способността им да снимат когато засекат човешко лице до надеждността на процеса на идентификация.

Доброволците са помолени да се представят както с маски, така и без. Средно, различните системи за ИИ правилно идентифицираха 93% от немаскираните лица. За тези, които носят маска, степента на идентификация достига средно 77%, казаха от DHS.

Резултатите обаче варират значително в различните системи: например, най-ефективната технология правилно идентифицира индивидите в 96% от случаите, дори когато те носят маска. Най-лошо представящата се система, тествана по време на състезанието, от своя страна идентифицира само 4% от хората с маска.

„Това не е идеалното 100% решение“, казва Арън Вемури, директор на Центъра за биометрични технологии за идентификация на S&T, „но може да намали рисковете за много пътници, както и за служителите на първа линия, работещи на летища, които вече не трябва молят всички да премахват маските. “

Понастоящем разпознаването на лица се използва в избран брой летища в САЩ като част от програма, наречена Simplified Arrival, която се прилага от Митниците и граничната защита (CBP). В рамките на Simplified Arrival самоличността на международните пътници, които влизат и излизат от страната, може да бъде проверена в пунктовете за проверка на летището чрез щракване на снимка, вместо да се налага да представят документ за пътуване.

Алгоритъм за лицево разпознаване сравнява снимката с галерия от изображения, които пътуващият преди това е предоставил на правителството, като снимки на паспорт и виза, за да потвърди самоличността на индивида. Пътниците могат да се откажат от процеса, ако желаят, в този случай служителите на CBP извършват традиционна проверка на документите.

Според CBP до момента над 55 милиона пътници са преминали през процеса Simplified Arrival. От 2018 г. системата е спряла от нелегално влизане в страната 300 „самозванци“ с документи за пътуване, издадени на други хора.

Оказва се, че технологията зад Simplified Arrival е тема на разгорещени дискусии откакто е въведена за първи път. Голяма част от дебатите се въртят около степента на идентификация на системата за изкуствен интелект: например миналата година Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO) публикува доклад, показващ, че CBP не е успяло да тества ефективността на своите технологии за разпознаване на лица.

GAO установи, че точността на съвпадение на системата не е достатъчна. Има риск  0,0092% от пътуващите да бъдат сравнени със снимка от галерията, която не е същият човек. Въпреки че процентът изглежда малък, той всъщност може да е равен на десетки хиляди индивиди в мащаба на САЩ.

Нещо повече, GAO отбеляза, че CBP няма начин да тества алгоритъма, за да установи дали точността на съвпадение е повлияна от фактори като раса или етническа принадлежност, което означава, че технологията може да извършва дискриминационни практики срещу малцинствени групи по време на граничните проверки.

Американският съюз за гражданска свобода (ACLU) отдавна осъжда използването на дефектни системи за лицево разпознаване, от CBP.

„През последните няколко години става все по-ясно, че технологията за лицево разпознаване не работи добре и би била кошмар за гражданската свобода и поверителност, дори и ако работеше,” заяви старшият адвокат на организацията Ашли Горски, пишейки, публикация в блог миналата година,

DHS, от друга страна, заяви, че предишните състезания са показали, че биометричните системи могат да “превъзхождат” при бърза обработка на големи количества пътници, използвайки лицево разпознаване, и че следващата стъпка ще бъде адаптиране на технологията за носещите маски. Окончателните резултати от теста от тазгодишното събитие да дойдат през следващите няколко седмици.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,