20 април, 2024

Сънят е изключително важен за здравето и продуктивността на всеки човек. За това проучихме за вас няколко sleep tracking устройства и ги сравнихме по различни критерии.

Има две основни категории, на които се делят този тип устройства-  те биват “wearables” или по-просто казано часовници, гривни и пръстени и “non-wearables” или по-точно устройства, които се поставят в или до леглото, с цел да проследят качеството на съня.

Най-популярните модели от категорията “wearables” в момента са Fitbit Versa 2 и Oura Ring, а от категорията “non-wearables” са Withings Sleep и Tomorrow Sleeptracker.

 

Fitbit Versa 2 и Oura Ring имат доста други функции освен “sleep tracking”, като например проследяване на физическа активност през деня, но пък не винаги са удобни за носене по време на сън за разлика от Withings Sleep и Tomorrow Sleeptracker, които проследяват само и единствено съня.

Четирите устройства предоставят сравнително точно проследяване на съня и доклад за време прекарано във всеки един от етапите на съня. Fitbit Versa 2 и Oura Ring са и напълно функциониращи фитнес тракери с още няколко функции освен тези за проследяване на съня. Tomorrow Sleeptracker и Fitbit Versa 2 имат опция за настройка на аларма която може да звъни в точно определен етап от съня. Withings Sleep, Fitbit Versa 2 и Oura Ring могат да засичат пулс. Withings Sleep и Tomorrow Sleeptracker притежават автоматично и безконтактно проследяване на съня и дишането. Едно от най-големите предимства на Withings Sleep, е че регистрира хъркането и би могло да помогне за откриване на сънна апнея. А пък на Tomorrow Sleeptracker, е това, че може да бъде използван от двама души едновременно.

Естествено и четирите устройства имат своите недостатъци. Часовникът Fitbit Versa 2 и пръстенът Oura Ring например не са особено удобни за носене по време на сън. За съжаление при Fitbit Versa 2 най-подробното проследяване на съня и персонализираната информация за съня, са достъпни само чрез премиум Fitbit абонамент. Oura Ring пък няма опция за интелигентно настройване на аларма.

Tomorrow Sleeptracker и Withings Sleep, както всички “non-wearables” понякога се разместват, което води до известни неточности в проследяването на съня. Tomorrow Sleeptracker е бюджетна версия за “sleep tracking” на двама души едновременно, но за сметка на това е с по-ограничени отчети на информацията. Withings Sleep пък понякога бърка лежането в леглото със сън и не винаги записва ставанията, особено ако не продължават дълго.

Независимо кой тип “sleep tracker” изберете е важно да обърнете внимание на това дали притежава функциите, отговарящи специфично на вашите нужди.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,