23 април, 2024

Иван Григоров е Senior Web Developer в AXSMarine. Основният му фокус са Backend и продуктовата логика, но като истински Fullstack, често му се налага да работи и по UI. Професионалист е, и много комуникативен. Колегите му го описват  като забавен, отговорен и всеотдаен.

Кого номинирате за “Developer на фокус”? 

Номинираме Иван Григоров, Senior Web Developer в екипа ни в AXSMarine.

Каква е причината да го номинирате?

Организирахме гласуване, в което участваха всички колеги и избраха да номинират Иван за Developer on Focus. Неговата отдаденост, мотивация и готовност да помогне на всеки правят работата с него приятна и винаги водят до постигане на желаните резултати.

Опишете неговите професионални качества.

Относно професионалните му качества най-хубавото, което може да се каже за него е, че безкрайно обича това, което работи. Работи го с хъс и целеустременост.  Занимава се с програмиране от доста години, има задълбочени познания в материята и знае кое може да предизвика трудности. В професията си не се ограничава само с една определена технология, има многопосочни интереси в IT технологиите, което му помага да развива различни гледни точки.
Основният му фокус са Backend и продуктовата логика, но като истински Fullstack, често му се налага да работи и по UI. Професионалист е и много комуникативен.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Разностранните му интереси в областта на ИТ го водят към доста интересни занимания.
Като изключим опита му в уеб технологиите, през последните няколко години той успя да завърши няколко специализирани курса и да се сертифицира в сферата на изкуствения интелект и машинното обучение. Има сертификати още в областта на уеб програмирането – за ASP.Net Core и Angular, на мобилните приложения (iOS и Swift), както и на софт скилс уменията, и по-специално скръм методологията.

Разкажете ни повече за него като личност.

Той е многостранно развита личност с чувство за хумор. Отзивчив е и винаги е готов да помогне на колега при възникнал проблем. Разговорите с него са особено интересни и провокират размисли на различна тематика – от професионални казуси до екзистенциални въпроси свързани с философия, физика и разбира се, футбол! От година време системно се занимава и с фитнес тренировки, което осезаемо промени физиката му.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Работният му ден е доста натоварен и обикновено започва със сутрешна екипна среща, на която се дискутират проблемите и важните задачи, които предстоят за деня.

Докато пие задължителната чаша сутрешно кафе си прави план за деня, разпределя задачите и работните си срещи като стриктно следи и сроковете за изпълнението им.

Преглежда за евентуално висящи код ревюта. След това програмирането го поглъща.

Преди края на работния ден проверява дали всичко със задачите е ок и дали има нещо неприключено. След като приключи се отдава на писане, комедиен сериал, футболен мач, но сам признава, че няма нищо по-хубаво от компанията на хубава книга в ръка.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Предизвикателствата в работата не са малко, но не ги определя като тежки.

За него, като професионалист, те по-скоро са амбициращи. Работи едновременно в няколко направления, което от една страна му помага да се запознае с повече от процесите във фирмата, но от друга може и да го разконцентрира. Хубавото при него е, че той подхожда отговорно и организирано към работния процес и свежда това разконцентриране до минимум.

В момента с най-голям приоритет е разработването на иновативен продуктов мейл клиент.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

За него да помага е сякаш част от длъжностната му характеристика. Прави го с удоволствие и винаги, когато може. Екипен играч е и се опитва да допринася към екипната култура, колкото може.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Забавен, отговорен, всеотдаен.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Редовен участник е и в тиймбилдингите. Успява да развива и много собствени инициативи. Създаде си мрежа от последователи от цял свят, на които помага чрез менторство по програмиране. Развива собствен научен блог – https://ivanit.eu, а също и пише статии на доброволни начала за много различни сайтове и платформи като Ratio – https://ratio.bg, Hora.Today – https://hora.today и Обекти – https://obekti.bg.

Това изградено партньорство му помага да разпространява добрите новини и да популяризира науката, правейки я по-достъпна. Наскоро, дори успя да издаде своя книга с философски и научни есета.

Какви са хобитата му?

Хобитата му са много и разностранни. Интересува се от всякакъв спорт, най-вече футбол. Не само гледа, но и често играе с колеги и приятели, а понякога участва и като гост анализатор към спортни телевизии.

Чете много научна литература, а мислите, които се пораждат в главата му, впоследствие превръща в кратки есета, които публикува в блога си.

От повече от година усилено тренира фитнес, като заради изолацията е оборудвал цял „домашен“ фитнес салон за „ужас“ на съседите.

Тази година откри и неподозиран талант в себе си – умението му да готви най-вече здравословни храни. Не на последно място – намира време за разговори с приятели и компютърни игри – най-вече ФИФА.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Музиката, която слуша е според настроението му и това с какво се занимава в момента.

Докато работи, музиката е електронна, докато тренира – хип-хоп, а в свободното време харесва и рок.

Забавлява се най-много като пътува и опознава света с приятели.

Интересува ли се от гейминг?

Да, доста. Играе и с нетърпение чака да се сдобие с „Плейстейшън 5“. Дотолкова е запален по гейминга, че в момента се учи как да създава собствени игри.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Въпреки че е завършил курс за iOS програмиране, предпочита Android. Според него това е по-интересната и достъпна платформа.

Какъв е стилът му?

Стилът му на обличане е нещо средно между спортен и спортно-елегантен. Може да носи обаче всичко, стига да му е удобно.

Като характер е изключително добронамерен и винаги оптимистично, и приятелски настроен.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Професионално борави с PHP, JS (ExtJS) и Node. Навлязъл е и в света на ASP.NET с C#, както и на Angular.

Писал е още на Java за Android, Swift за iOS, има и знания за Nativescript и Unity 3D.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,