19 април, 2024

Най-добрите езици за програмиране, които да научим през 2021 г., е тенденция, която трябва да се следи, независимо дали търсим промяна в кариерата или просто тласък в кариерното си развитие. Има наистина популярни технологии като Ruby, Matlab, JavaScript (NodeJS), C и C ++, но те не са толкова добре платени, лесни за научаване или широко разпространени, както някои от следните.

Python е един от най-популярните езици за програмиране напоследък. Експерти твърдят, че е лесен за начинаещите поради четливостта си. Той е с отворен код за разработка и обширни модули за поддръжка. Също така има лесна интеграция с уеб услуги, лесни за ползване структури от данни и GUI базирани “desktop” приложения. Python се използва за разработване на 2D и 3D пакети за изображения и анимация като Blender, Inkscape и Autodesk. Също така често се използва за “machine learning” и “deep learning”.

Java е един от най-използваните езици за компютърно програмиране за всички времена. той е обектно-ориентиран език за програмиране и е практичен избор за разработване на приложения, независимо от платформата. Има добро ниво на сигурност и е лесен за работа.

Kotlin е език за програмиране с общо предназначение. От началото на съществуването си, Kotlin предлага функции, които разработчиците искат. Той е проектиран да бъде напълно оперативно съвместим с Java, а също така съчетава обектно-ориентирани и функционални характеристики.

Go е сравнително нов език за програмиране на системно ниво, който съчетава най-добрите аспекти на функционалното програмиране и обектно-ориентираните стилове. Той е предназначен да замени езици като Java и C ++. Go е най-бързо растящият език в Github.

Swift, създаден от Apple, е език за програмиране с общо предназначение, който замени Objective-C като основен език за iOS приложения. Той предлага на разработчиците прост синтаксис. Повлиян от Python и Ruby, Swift е лесен за научаване и сигурен.

C# стана известен благодарение на това, че поддържа концепции за обектно-ориентираното програмиране в началото на 21ви век. Разработен от Microsoft, той е един от най-мощните програмни езици за .NET Framework. Най-подходящ е за приложения за Windows, Android и iOS. C# се използва в “back-end” частта на някои популярни уебсайтове като Bing и MarketWatch.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,