24 април, 2024

Виктор Бечев е Technical/Team Lead в Strypes и вече повече от 6 години е част от компанията, в която успява да развие своята кариера, преминавайки през различните нива на софтуерна разработка. Ето, че освен лидерската си позиция и управлението на екипи, Виктор е ангажиран и с техническото обучение на своите колеги. Той ни разказва повече за своята роля в Strypes, развитието си и не на последно място – един основен аспект в работата си, а именно темплейтинг енджините.

Работата ти в Strypes е многопластова и освен developer, Вие сте и Technical Lead, а също така водите и курсове, и трейнинги на фирмено ниво. Как успявате да съчетавате функциите си и как това влияе на софтуерните решения, които Strypes предлага?

Трейнингите са специфични за езиците и технологиите, които използваме, като в моя случай става дума конкретно за Python. Някои от уроците са на доста сериозно ниво и наблягат на различни дизайн принципи, добри практики за програмиране и т.н. Съвсем не са на ниво за junior обучение и това как се пише на Python. Подготовката за тези курсове също дава доста добър поглед относно моето разбиране върху проблемите и use case-овете, с които се налага да се справяме някой път. Поради тази причина, трейнингите са добри както за мен, така и за моя екип. Дават ми повече перспектива и дълбочина на знанията, които имам и които след това прилагаме при проблемите, срещани в работния процес.

Като Technical Lead – Вие самият продължавате ли да кодите?

Има две страни на монетата. За щастие все още успявам да се докосвам до код, защото в крайна сметка работата не става само с даване на съвети и правене на ревюта. Човек трябва да има досег с кода, въпреки че има една идея повече срещи, абстрактни дискусии и т.н. Зависи от проекта, но някой път пиша немалко. Факт е, че не е 70-80% от времето, както би могло да бъде, но Technical Lead-ът е едно друго предизвикателство, което е много интересно и по никакъв начин не съжалявам, че ми отнема сериозна част от времето, което бих прекарал в писане на код.

Като такъв Lead, предполагам е необходима доста по-голяма комуникация с клиента, повече разбиране на бизнес частта?

Определено има повече разписване на изисквания, документи и комуникация. Изключително важно е да съм мост между колегите и изискванията на клиента, при имплементирането на нещо функционално. Необходимо е постоянно да се питаме – „защо трябва да го направя?“. Този въпрос е ключов и дава много отговори и перспективи. Аз работя с умни и талантливи хора, но опитът позволява повече на мен, а не толкова на тях, задаването на такъв тип въпроси. Важно е да търсим най-доброто решение за всички нужди на клиента, а не просто да се фокусираме върху техническата част.

Все пак има всеизвестен слух, че програмистите не обичат много да се срещат с клиента. Тоест Вие трябва да сте посредник между двете звена.

Имам приятел, който след срещи винаги задава въпроса „имаше ли причина тази среща да не бъде просто един имейл?“. В даден момент спряха да го канят. Но в общи линии това е част от длъжностната характеристика на тази роля. Колкото и да ми се иска всичко да се реши с имейл, то не винаги може да се получи така, докато съществува постоянна нужда от моста между разработчиците и клиента. Разбира се, тази отговорност не е изцяло моя, защото все пак имаме. Project Manager/Product Owner, който поема голяма част от задачите в тази област.

Цялото интервю с Виктор Бечев предстои да излезе в ЧАСТ II на специалното издание на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author