19 април, 2024

Вече над 10 години Рени Минева е в структурата на една от водещите компания за световния и български пазар VMware. Тя е Talent Acquisition Director и ни разказва каква е визията на една успешна компания в софтуерния бранш, как се задържат служители и защо България е благоприятна среда за развитие на технологичен бизнес.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Три са основните фактори, определящи успеха на една компания. На първо място е умението да разбираш бизнеса на клиентите си и да отговаряш на техните нужди. Това е ключово не само за ролите с директен достъп до клиента, а и за всеки служител, независимо дали участва в процеса на разработка на продукти, поддръжка, предоставянето на услуги или има друга функция в една компания. Затова ние се стараем да повишаваме интензивно компетентността на нашите мениджъри и служители в областта на бизнеса, организираме множество инициативи, подсилващи разбирането ни за клиентските нужди и проблеми, и съответно за приоритетите в нашата работа от гледна точка на пазара.
На второ място е умението да прогнозираш и да задаваш посоката на развитие на ИТ пазара в световен мащаб.
Успешни са компаниите, които постоянно инвестират в развитието на своите служители, както и в цялостната работна среда. Развитието на нашите служители върви ръка за ръка с осигуряването на отворена среда за обмен на идеи и изграждането на култура, в която се цени проактивността и отговорността за индивидуалното и общото развитие. Във VMware вярваме, че това е основата, върху която ще се развиваме успешно в бъдеще и ще постигаме заложените високи цели.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

В България има много качествени специалисти. Доказателството за това е, че VMware присъства на българския пазар вече 13 години.За този период компанията увеличава екипа си в България повече от седем пъти и офисът в София се е превърнал в основен хъб за разработки и иновации на компанията в регион ЕMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).
Ние се стремим да подобряваме екосистемата в страната. Българският ИТ сектор се е наложил като дестинация, привлекателна за чуждестранни инвестиции поради уменията на местните специалисти, техния предприемачески и иновативен поглед. Разбира се, развитието на ИТ индустрията в страната включва и тясно сътрудничество с държавни и образователни институции, браншови организации, стартъп екосистемата.

Цялото интервю с Рени Минева предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author