23 април, 2024

Блокчейн и крипто ентусиаст, Александър Починков има над 20 години опит в разработването на софтуер за различни индустрии – медии, финтех, електронна търговия, наука. Активно е участвал в едни от най-големите български уеб проекти още от края на 90-те и e част от NEXO от началното на изграждане на инженерния екип, като днес заема позиция VP of Engineering в българската компания, която създаде и структурира световния пазар на крипто кредитирането.

Г-н Починков, Вие сте вицепрезидент „Инженеринг” в NEXO, една от водещите световни компании в управлението на дигиталните активи. Какво според Вас обуславя успеха на една компания от софтуерния бранш на международния пазар?

В контекста на все по-масовата дигитализация на средата и мощна конкуренция в бранша факторите за успех не се променят съществено. Компаниите, които продължават устойчиво напред, са тези, които не спират да предлагат достъпни и интуитивни за ползване продукти и услуги, разработени както за да удовлетворят настоящите потребителски очаквания, така и с поглед към техните бъдещи потребности. Затова е нужен екип с визия, хъс, амбиция и смелост.

България добро място ли е да се развива успешен бизнес? Защо?

Със сигурност и успехът на многото фирми от бранша, включително на NEXO, го доказва. Разполагаме със забележителен интелектуален капитал – хора, които могат, знаят и имат желание да се развиват, особено ако разполагат със свободата да разгърнат таланта си. Надявам се все повече българи да се върнат в страната, защото тук има потенциал за тяхното развитие, в т.ч. в компании-световни лидери, създаващи собствени продукти, които предлагат изключителни професионални предизвикателства паралелно с възможности за стойностно кариерно развитие при много конкурентни условия на работа.

Колко важен е мениджърският пост, който заемате и Вашата роля за поддържането на добре функциониращи екипи, как това се отразява на успеха на компанията? И има ли„правилен“ бизнес модел, за да бъде една компания успешна?

Позиция като моята във fintech компания с мащабите на NEXO е натоварена с много отговорности и очаквания – от създаването и ръководенето на IT екипите на ежедневно ниво през непрекъснатото съблюдаване на изключителните мерки за сигурност до участие в изработването на цялостната стратегията за развитието на продукта. Моята роля е определяща NEXO да работи като часовник и технологично да сме поне една крачка пред всички останали.
Предизвикателството пред всеки ръководител е че няма универсални рецепти за управление. Успешните компании са тези, които са достатъчно жилави и подготвени, за да се адаптират бързо към всякакви промени и предвиждат какво ще се случи на пазара утре. А предвид че NEXO създаде и структурира сектора си на дейност, естествено е да сме в изпреварваща позиция.

Отрази ли се кризата на компанията ви?

Не бих казал. Работим все по-интензивно, потребителската ни общност нараства постоянно и устойчиво. Разбира се, екипът ни също постоянно расте, за да бъде адекватен на плановете ни за развитие на нови продукти и функционалности.

Цялото интервю с Александър Починков можете да прочетете в специалното издание на DevStyleR “ТОП Софтуерните Компании”, за което можете да се абонирате безплатно.

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author