20 април, 2024

Симеон Прокопов е основател на Sofyma – компания, предлагаща услуги в областта на уеб дизайна и разработката. Като лидер, той поддържа принципите, че работната среда е ключова за всеки служител и това да идва на работа с интерес, без досада и неприязън. Колкото до самата работа – то тя е на второ място, веднага след личния живот.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Огромен набор от фактори. Разбира се, финансовите показатели заемат централно място, наред с това колко е стабилна като бизнес концепцията, какъв е тренда на растеж, отвореност към иновации, лидерски качества на мениджмънта и съвсем не на последно място – добре сработен екип.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

Краткият отговор е: Да, въпреки държавата. Плюсовете – ако това изобщо може да се нарече плюс – ненамесата на държавата в сектора. Минусите – откъде да започна? Няма устойчиви политики в сферата. Държавата демонстрира, че не вижда потенциал в този бранш и в най-добрия случай не пречи той да се саморазвива. Най-пресният пример е идеята да се вдигнат осигурителните прагове, което засяга точно IT индустрията. Това се приема като наказание, че индустрията е печеливша и работи добре. А би трябвало да е обратното – индустрия с висока добавена стойност трябва да се насърчава по всеки възможен начин. За това е нужна подробна стратегия и дългосрочна последователна работа, но това не е политически обосновано в нашата локална реалност. Никое правителство не намира за нужно да инвестира в нещо, което ще трае по-дълго от собствения му мандат. А реално чрез серия мерки (например подобряване на образователната среда, осигуряване на икономически и политически гаранции към ключови инвеститори, либерализиране на процедурата по получаване на българско гражданство и т.н.), индустрията може да увеличи дела си в националния БВП, както и да рефлектира в по-добро качество на живот на все повече хора тук. Но това не е нещо, което може да видиш и пипнеш днес, както една магистрала например.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Хората са единственият и най-ценен ресурс в този бизнес. В тази връзка и мениджмънтът и целият екип са от ключово значение. Нека илюстрирам – с неподходящ или некадърен капитан, не очаквайте корабът да стигне до целта си. Най-вероятно ще ‚корабокрушира‘ или най-много да пристигне на грешното място. Същото важи и за екипажа.

Цялото интервю със Симеон Прокопов предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author