20 април, 2024

Валентин Стойчев е Заместник Главен оперативен директор на Софтуер Груп. Той има магистърска степен по Роботика от Технически университет – София и животът му е свързан с технологичния бранш вече 20 години. Към Софтуер Груп той се присъединява преди 3 години и изгражда екип за управление на продукти и решения, ръководейки продуктовото портфолио на компанията.

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

Успехът е нещо много лично. За една компания това може да бъде печалбата, за друга – по-доброто качество на живот, което предоставя на хората по света, за трета – екипът, който са успели да изградят, а за друга – вероятно нещо различно. За мен лично на преден план винаги са били хората, с които работим. Най-важно е всички заедно да се развиваме като екип и всеки поотделно да се развива в професионален и личен план, докато работим заедно.

Може ли в България да се развива успешен бизнес?

Разбира се! И примерите за това не са малко. През последните години се радваме на изключително добри условия за развитие на ИТ бизнеса. Това е обусловено от нуждата от софтуерни решения в световен мащаб. В България съществуват добри условия за ИТ компаниите, има капитал, нивото на хората от бранша расте с изключително бързи темпове. Развиваме успешно технически и бизнес умения. Част сме от световната ИТ индустрия и възможностите пред нас са необятни. Разбира се, има какво още да се желае, но е ясно, че желанието е налице и че се правят много стъпки в посока постигане на по-устойчива екосистема, която да помага на компаниите да вървят напред. Все още се наблюдава недостиг на мениджърски умения, но те могат да бъдат развивани успешно. Днес голяма част от компаниите отделят внимание за изграждането на такива умения по един или друг начин.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания?

Мениджмънтът е от съществено значение за развитието и успеха на всяка една компания. Няма значение дали е софтуерна или от друг сектор. Как се комуникира с хората, каква култура се изгражда в компанията, какви пазари и продукти се развиват – всичко това трябва да бъде управлявано като единен и цялостен проект. Насоките, изпълнението и успехът на всички тези начинания зависят до голяма степен от това как мениджмънтът на компанията успява да се справи със своите задължения. Особено важна е ролята на изпълнителния директор. Той трябва да изгради стратегически мениджърски екип, който да работи фокусирано и целенасочено, поддържайки много добра връзка с хората в компанията.

Цялото интервю с Валентин Стойчев предстои да излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно. 

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author