19 април, 2024

Константин Безуханов е изпълнителен директор на RegTech компанията Evrotrust Technologies, създател на мобилното приложение за отдалечени услуги Evrotrust. Понастоящем е докторант към УниБИТ, магистър по “Е-бизнес и е-управление”, завършил е и Университета в Бат, Великобритания, a професионалният му опит включва ръководни позиции във финансовата сфера.

Г-н Безуханов, може ли в България да се развива успешен бизнес и какви са плюсовете и минусите?

Вярваме че може и искаме да даваме личен пример в това отношение. Дейността ни е такава, че имаме голям досег с технологичния сектор в България. Смятам, че това е сектор, който предлага големи възможности – софтуерни и IT специалисти на високо ниво и много добро съотношение разходи-качество. Не случайно и страната ни заема водещи позиции като технологична локация. Нещо повече, според нас България е много добро място за хъб за правене на бизнес в Европа. Нашата компания Evrotrust е пример за това. Нашето приложение е достъпно за потребители от цял свят, а от миналата година вече развиваме дейност извън България с партньори от Унгария, Албания, Австрия и Северна Македония. Неотдавна Evrotrust получи висока оценка от ЕК, която го посочи като едно от седемте универсални решения в ЕС за е-идентификация и ни покани да представим технологията в Брюксел. Комисията ни препоръча като решение валидно за целия ЕС и ни посвети специална секция на сайта си.
Електронните услуги са ключови за дигиталната трансформация на обществото, а дигитализацията ще отвори вратите за създаването на е-правителство и развитието на е-бизнеса. Да вземем за пример
е-идентификацията, която замества удостоверяването на самоличност с лична карта, както и е-подписът, който е алтернатива на саморъчното поставяне на подпис. Замисляте ли се колко много приложения имат тези две услуги в днешния динамичен свят? И тук идва парадоксът, тъй като, за съжаление, България е на последно място по дигитално развитие и дигитална конкурентоспособност в ЕС (индекс DESI). Тя е и сред страните, които не са нотифицирали национална схема за е- идентификация и не са изпълнили ангажимента си по Регламент 910/2014 на ЕС, който регулира тази дейност. Имаме талантливи и способни специалисти и предприемачи и би било полезно, ако държавата ни е сред първите, които ги подкрепя, поне на законодателно и регулаторно ниво.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

На първо място, мениджмънтът е критично важен, защото разработва и изпълнява стратегията за развитие и мотивира екипа, задава целите и поддържа добрата атмосфера за работа. Мотивацията се постига преди всичко с мисията, визията, ценностите и стратегическите цели на компанията. Това са елементите, които отличават една организация. Ние например се чувстваме благословени в това отношение, защото имаме важната мисия да променим света, като подпомогнем дигитализацията и спестим на хората и бизнеса един от най-ценните ресурси – времето. Използването на дигитални услуги пести още хартия, финансов ресурс, а също така подпомага автоматизацията на работните процеси и документооборота.
На второ място, никой, било то и най-добрият мениджмънт, не е по-силен от екипа си. Бизнесът се прави от и с хора. Идеите се реализират също с хора. Една компания трябва да разчита на силен, мотивиран и сплотен екип. Поради естеството на работата ни, при нас това е възможно дори при работа от разстояние и в условията на хоум офис. Чувстваме се привилегировани в това отношение. Стремим се да откриваме, създаваме и развиваме таланти с различни умения и бекграунд и считаме това за добър подход, за да се допълват хората в екипа.

Цялото интервю с г-н Безуханов ще излезе в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно.

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author