19 април, 2024

Иван Петров е VP of Software Engineering в Paysafe Group, а опитът му в ИТ сектора наброява почти 20 години, прекарани в разнообразни предизвикателни и отговорни лидерски позиции. Той е пряко свързан с развитието на българския офис на Paysafe и ни представя неговата перспектива за това какво прави една софтуерна компания успешна.

Какво се крие зад дефиницията “ТОП Софтуерна Компания”?

Работно място, което улавя твоите стремежи и амбиции. Място, където майсторството има значение. Място, където срещаш приятелска атмосфера, страхотен екип и възможности за растеж. Място, на което създаваш продукти за милиони потребители от държави на 4 континента. Всичко това са важни компоненти, за да бъдеш ТОП!

Какво определя една компания от софтуерния бранш като успешна?

За някои успехът е изграждането на страхотен продукт и неговото внедряване, за други – осигуряване на устойчива заетост на хора, които имат възможност да развиват кариерата си, докато растат компанията и т.н. За Paysafe успехът е многокомпонентен и това е една от причините да си поставяме както краткосрочни, така и дългосрочни цели, с които да обхванем успеха на няколко нива. Независимо от естеството на целите, за нас всяка една е важна.

Може ли в България да се развива успешен бизнес? Защо? Какви са плюсовете и минусите?

България е страна, която предлага страхотни възможности за развитие във всеки един аспект. Един от основните мотиватори е наличието на добри специалисти и икономическите параметри, като данъчното облагане например. От потребителска гледна точка, ние сме малък, но доста добре образован пазар.

Колко важен е мениджмънтът за развитието на дадена софтуерна компания? А екипът?

Всяка една успешна компания, независимо малка или голяма, се нуждае от добър мениджмънт от най-високо до най-ниско ниво. Добрите лидери предлагат на екипите си ясни цели и задачи. Критиката трябва да е градивна и екипите да се чувстват оценени, но все пак да знаят къде трябва да работят по-усилено.

Цялото интервюто с г-н Петров можете да прочетете в специалното издание на DevStyleR „ТОП Софтуерните Компании“, за което можете да се абонирате безплатно.  

    Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
    Author